• Uğur Șahin, CEO-ul BioNTech, este încrezător că vaccinul poate „nimici virusul”.
  • Momentan, nu există precizări cu privire la eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech în cazul celor infectați, dar asimptomatici.
  • „Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, a spus Șahin.

Oamenii de știință care au dat naștere primul vaccin anti-COVID se declară încrezători în ceea ce privește produsul lor, afirmând că „poate nimici virusul” și că are puterea de a pune capăt pandemiei care a ține omenirea ostatică în 2020. Compania germană BioNTech și gigantul farmaceutic american Pfizer au anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că vaccinul lor a depășit așteptările în studiile esențiale de fază 3, dovedindu-și eficacitatea de 90%.

Însă, în ciuda performanței celor două companii farmaceutice, nu se cunoaște exact dacă acest vaccin este eficient și pentru cei sunt infectați cu SARS-CoV-2, dar asimptomatici.

Uğur Șahin (foto), directorul executiv al BioNTech, a acordat un interviu cotidianului The Guardian și a mărturisit că este optimist în ceea ce privește noul vaccin. „Dacă întrebarea este dacă putem opri această pandemie cu acest vaccin, atunci răspunsul meu este: da. A fost posibil ca virusul să nu fie cu adevărat vizat de vaccin, să-și găsească drumul în celule și să continue să îmbolnăvească oamenii. Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, a spus Șahin.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Șahin: „Vaccinul împiedică Covid-19 să aibă acces la celulele noastre”

BioNTech, o companie de biotehnologie înființată în 2008 de oamenii de știință germani și cuplul căsătorit, Șahin și Özlem Türeci, precum și oncologul austriac Christoph Huber, a dezvoltat vaccinul cu o metodă experimentală cunoscută sub numele de „mRNA”.

Șahin a mai spus că experiența Pfizer în ceea ce privește vaccinurile de pe piață și acțiunea rapidă din partea autorităților de reglementare au contribuit la accelerarea procesului de dezvoltare a vaccinului la 10 luni, nu în decursul anilor. „Practic nu a existat timp de așteptare. Imaginați-vă că doriți să ajungeți de la un capăt la altul al Londrei și există blocaje de trafic peste tot. Ai avea nevoie de o jumătate de zi. Pentru proiectul nostru, străzile erau goale”, a mai spus Șahin.

„Vaccinul împiedică Covid-19 să aibă acces la celulele noastre. Dar chiar dacă virusul reușește să găsească o cale de intrare, atunci celulele T îl acoperă și îl elimină”, a completat Șahin. Stabilirea cu certitudine dacă vaccinul BioNTech / Pfizer poate opri și infecțiile asimptomatice ar putea dura până la un an.