• Adrian Marinescu: Un pacient cu un test pozitiv, cu o stare proastă, cu factori de risc, nu așteaptă opinia medicului de familie, sună la 112 și spune ce indică.
  • Margareta Pâslaru, despre noul CD în colaborare cu mari artiști: Cine va avea curiozitatea și răbdarea să asculte, va înțelege ce am vrut să spun printre rânduri.
  • Marina Constantinescu: Peste tot în lume, artele sunt culcate la pământ ca într-un război, în prima linie.

Marius Tucă Show a început marți seara cu întrebarea Ce se întâmplă, doctore Adrian Marinescu? Și a continuat cu muzică, cu vocea bine cunoscută a Margaretei Pâslaru, Horațiu Mălăele, Marina Constantinescu – din ultimul album scos în aceste vremuri ca niște nisipuri mișcătoare. Iar dacă veți cumpăra acest album – Idei – de la Magazinul Muzica sau benzinării, veți contribui la creșterea unor proiecte de bine, pentru că Margareta Pâslaru va dona toți banii încasați Crucii Roșii.

Dar să vedem ce a spus doctorul Adrian Marinescu că se întâmplă.

„Ce se întâmplă în ultimele două săptămâni e maxim de ce a fost până acum, dar se poate și mai rău. Nu e un capăt de țară, cum am văzut lucrurile la începutul pandemiei la fel le văd si acum. Toate spitalele care își pot face un dublu circuit, vor vedea și pacienți cu SARS-CoV-2 și cu alte afecțiuni. Nu vom construi alte spitale acum. În spitalul unde a fost diagnosticat un pacient, acolo trebuie să și rămână”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În opinia lui Marinescu, ar fi o rezolvare – spitalele non-covid, pentru secțiile de Terapie Intensivă. ”Trebuie să ai și personal, dacă am avea personal, am putea extinde si la Matei Balș secția de ATI. Și asta se întâmplă nu doar la noi, avem 20 de paturi, am putea avea 60, dar n-avem personal.”

Cele 1500 de locuri la spitale Covid li s-ar mai putea adăufa încă pe atât, încă 3000, de la spitale non-covid. Dar mai sunt și alte patologii care trebuie tratate.

În cee ace privește medicamentul Arbidol, medicul Adrian Marinescu spune că este un antivital eficient, am fost rezultate bune și este ușor suportat, nu prea are reacții adverse, e ieftin, la îndemână. A fost folosit și înainte de pandemie. La Matei Balș avem nevoie acum.

S-a modificat virusului comparativ cu începutul izbucnirii pandemiei?

Au fost schimbări în aceste aproape 10 luni. ”Clar e că se transmite mult mai ușor, valul al doilea d-aia are o intensitate mai mare, dar e mai puțin agresiv decât la început. Sunt mai mulți infectați.” Medicul de la Balș a subliniat încă o dată, că toți ar trebui să știm care sunt afecțiunile care agravează: diabet zaharat, obezitate, boli renale cronice.

”Tratamentul cu oxigen e miraculus, dar trebuie să fie administrat din timp, pacientul nu știe când are nevoie și ne întoarcem la pulsoximetru. Nu ar trebui să lipsească din nicio casă.!

În prima săptămână e riscul cel mai mare, când cineva are acești factori de risc nu stă acasă, merge imediat la spital. Medicul de familie trebuie să știe de pacient.

Ce ar trebui să facă un pacient după un test pozitiv?

Să aibă un pulsoximetru în casă, să apeleze la medicul de familie, el e cel care dă rețeta și-l va orienta mai bine decât o face el. Dacă are o stare proastă, se știe cu factori de risc, să nu aștepte să-i spună medicul de familie, ci să sune la 112 și să le spună ce-i arată pulsoximetru, trebuie să fie ”propriul doctor”.

Terapia cu oxigen nu aș face-o în momentul inițial, acasă, e un risc mare. Am nevoie de spital pentru asta.”

Cum este posibil ca soțul să fie pozitiv și soția negative, locuind în aceeași casă?

Marius Tucă: Cum e posibil ca membrii aceleiași familii să fie unul pozitiv și unul negativ, soț-soție?

Adrian Marinescu: Sunt mai multe explicații. E posibil ca cel care e negativ să fi trecut la un moment dat prin acest virus, să fi avut o formă asimptomatică sau ușor simptomatică și la acest moment să fie negativ. Pentru familie ar trebui făcut testul serologic care să arate dacă au sau nu anticorpi. A doua explicație: e posibil ca testul să fie fals negativ în acel moment. A treia variantă: e posibil ca testul să fie negativ atunci și peste trei zile să fie pozitiv. Cine face mai multe teste, cine repetă? Aproape nimeni.

Și mai e o variantă: e posibil ca cel pozitiv să aibă o încărcătură virală foarte mică. Aici e o problemă – noi nu avem teste cantitative, doar calitative.

Medicul Adrian Marinescu explică că sunt foarte multe variante de manifestare a bolii. Dacă știu că sunt contact direct cu cineva, trebuie să stau izolat. ”Testele rapide ne pot orienta, chiar sfătuiesc angajatorii să facă aceste teste la anumite intervale. Marja de eroare la PCR nu e mai mare de 5%.Contează când îți faci acest test, dacă ești contact și îl faci după o zi, două și ești negativ, n-are nicio vină testul.”

Vor opri măsurile de săptămâna trecută numărul mare de infectări?

”Depinde ce înțelegem prin aceste măsuri. Ce-i împiedică pe oameni să își cumpere de la magazine și să se strângă acasă fără muzică, ca la petrecere. Noi toți ar trebui să înțelegem de ce sunt utile aceste măsuri.”

Cele mai multe din forme sunt asimptomatice și ușoare, din fericire, cei mai mulți ar trebui să stea acasă.

De la pandemia, am făcut un pas spre ce a mai rămas din artă în aceste vremuri. Cu Margareta Pâslaru, care la 77 de ani a lansat un nou album, și Marina Constantinescu

Discul de autor – Idei –  conține 18 piese, compoziții propria noi, în duet cu Horațiu Mălăele, Sofia Vicoveanca, Virgil Ianțu, Luiza Zan

Cine va avea curiozitatea și răbdarea să asculte, va înțelege ce am vrut să spun printre rânduri.”

Marina Constantinescu a vorbit foarte emoționant de Margareta Pâslaru. ”Eu am învățat foarte mult de la Margareta Pâslaru. Orice telefon de la ea e de freamăt, în orice moment al zilei te sună, te conectezi la viață, îți povestește riguros, analitic, eu mă simt tot mai mică, ca o elevă care primește o lecție.”

O surpriză în emisiunea din această seară a fost o discuție cu Nadia Comăneci, a cărei zi de naștere este pe 12 noiembrie. ”Aștept să ne vedem sănătoși, n-am mai călătorit din februarie, când am venit în România.”

Am revenit apoi din Statele Unite, din sala de gimnastică a Nadiei, în studio Aleph News, la Ideile Margaretei.

Banca de Alimente, proiect pe care l-a lansat Margareta Pâslaru, ”pune pe masa nevoiașului pâinea cea de toate zilele și muzica hrănește sufletele.

Ascultăm un moment special cu Margareta Pâslaru la pian și Marina Constantinescu recitând, una dintre piesele de pe album. Cele două nu s-au întâlnit pentru această piesă, a cântat și recitat fiecare la ea acasă, apoi Andrei Kerestely a pus totul cap la cap.

Nu cerceta aceste legi, căci ești nebun de le înțelegi”, cu Margareta și Horațiu

Margareta Pâslaru si Horațiu Mălăele s-au întâlnit într-un duet – Nu cerceta aceste legi, căci ești nebun de le înțelegi. Și totul a pornit de la un moment de când Margareta era elevă.

Într-o zi a venit profesoara, eram la Liceul Lazăr, și ne-a întrebat cine a scris acest versuri – Nu cerceta aceste legi, căci ești nebun de le înțelegi. Jumătate din sală a răspuns Eminescu. Dar era Coșbuc, ultimul vers din Moartea lui Fulger. Mi-a rămas acest vers de atunci.”

„Artele sunt culcate la pământ ca într-un război, în prima linie

Marius Tucă: Ce se întâmplă cu teatrul românesc?

Marina Constantinescu: Din păcate ceea se întâmplă peste tot în lume cu artele, această mare parte din cultură. Sunt culcate la pământ ca într-un război, din prima linie. Da, și cultura e în prima linie, chiar dacă nu se vede, nu are o prezentă concretă, materială, este hrana fără de care nu am fi putut să fim astăzi împreună. Oamenii au nevoie de cuvânt, de sunet, de idei. Suntem îngenuncheați într-un mod dramatic în toată lumea. Ici și colo se repetă, cu mască, au mai fost câteva premiere în orașe încă neafectate. Se lucrează, dar cu acest enorm handicap al faptului că nu poți să ai în sală publicul tău. Legătura cu publicul e frântă în acest moment, oricât am fi de doritori, teatrul online alungă această empatie care vine dinspre sală, ca un circuit al fluidelor, ca o alchimie fină, care în acest moment este suspendată peste tot în lume. Pe ici pe colo artiștii mai protestează, sunt foarte derutați. Muzicienii, balerinii, actorii de teatru au încercat să pună mesaje și nimeni nu are viziune, e un moment greu. Cred că trupele trebuie ținute mult mai unite, să aibă întâlniri online cu directorii, să știi ce faci, ca un exercițiu. În Japonia a fost invitat la radio Murakami, laureat al Premiului Nobel. El nu iese, nu dă interviuri, are un ritual, pe care îl respect dumnezeiește, nu se abate. Și totuși a acceptat, a simtțit că este nevoie să meargă la radio și să stea de vorbă cu ascultătorii o dată pe săptămână, le povestea câte ceva. Eu mă gândeam că cei care o să cumpere acest CD de la OMV sau de la Magazinul Muzica o să simtă această legătură. Noi avem nevoie să rămânem legați unii de ceilalți, să nu ne înstrăinăm de tot. Nu ne mai vedem prietenii. Respectăm tot ce trebuie de respectat, și actorii respectă. Nimeni nu s-a îmbolnăvit la teatru, pentru că în toate teatrele unde s-a jucat regulile au fost respectate perfect. Curba asta nenorocită în care suntem nu de la cultură vine. Legatura între oameni, legătura spirituală și educația dacă se suspendă, niciodată n-o să mai vedem Scara lui Iacob care ne duce la cer.”