- Numărul cazurilor este în creştere, nu mai sunt locuri la ATI, dar românii nu vor să mai audă de reguli
- Peste 60.000 de sancţiuni s-au dat în ultima săptămână pentru nerespectarea măsurilor de siguranţă
- Românii nu mai respectă regulile pentru că pedeapsa şi-a pierut rolul, spune psihologul Daniel David
În aşteptarea alegerilor parlamentare Guvernul a adoptat o serie de restricţii mai severe ca să ţină sub control evoluţia pandemiei, dar acest lucru nu pare să îi intereseze pe români. Din contra aceştia nu sunt nici măcar speriaţi de faptul că pot fi pedepsiţi dacă nu respectă măsurile, iar numarul amenzilor creşte de la o zi la alta.
Advertisment
Numai în ultima săptămână poliţiştii şi jandarmii au dat peste 60.000 de sancţiuni în valoare de peste 10.000.000 de lei.
Psihologul Daniel David, a analizat această situaţie şi spune că perioada alegerilor îi influenţează negativ pe cei mai mulţi români: “Fiecare partid încearcă să îl critice pe celălalt prin prisma măsurilor care se iau şi toată lumea atacă autoritatea, adică guvernul”. Aşa se explică refuzul românilor de a respecta regulile aşa cum au făcut-o în perioada stării de urgenţă.
Recomandări
Daniel David, psiholog: „În România noi avem o problemă majoră faţă de alte ţări,s-a disipat autoritatea. Noi suntem în perioada alegerilor şi fiecare partid încearcă să îl critice pe celălalt prin prisma măsurilor care se iau şi toată lumea atacă autoritatea, adică guvernul. Şi asta este o problemă pentru că oamenii ar avea nevoie de un comandament unic când este vorba de pandemie şi când ni se spune ce ar trebui să facem. Pedeapsa şi-a pierdut roulul, în sensul că mulţi au văzut că nu sunt monitorizate. Altfel spus, ameninţăm, dăm o serie de pedepse pe hârtie, dar nimeni nu monitorizează implementarea, nimeni nu trage la răspundere dacă nu respecţi regula respectivă, astfel încât şi pe acest fond nici pedeapsa nu mai funcţionează cum a funcţionat în perioada stării de urgenţă.”
O lecție de gestionare a pandemiei vine din Norvegia. Oficialii nu au făcut nicio concesie naționalei de fotbal, care riscă să piardă la masa verde meciul cu România din Liga Națiunilor. Un jucător s-a infectat cu coronavirus, iar autoritățile au izolat toată echipa pentru 10 zile.
„Fotbalul a primit numeroase excepții în întreaga pandemie deoarece ei cred că pot ține infecțiile departe de echipe și sunt grijulii. Din păcate, observăm că nu reușim. Dacă vor opera într-o zonă legală gri sau vor obține noi excepții, nu mi se pare corect”, a spus Bent Hoie, ministrul sănătății din Norvegia.
Partenerii noștri