• Noua tehnologie, prin care sunt fabricate vaccinurile de la companiile Moderna și Pfizer – BioNTech, ar putea ajuta la combaterea mai multor boli.
• Tehnologia bazată pe material genetic ar putea oferi noi tratamente pentru cancer, boli de inimă și alte boli infecțioase.
• Unul dintre avantajele vaccinurilor cu ARNm este că acestea pot fi ajustate rapid, astfel încât să răspundă mai bine la o eventuală scădere a imunității sau la mutațiile virusului.

De când a apărut noul coronavirus, autoritățile din domeniul sănătății au considerat vaccinurile drept antidotul necesar pentru revenirea la normal. În prezent se află în studii clinice aproape 50 de vaccinuri, bazate pe diferitele tehnologii.

Rezultatele timpurii încurajatoare ale vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de companiile Moderna și Pfizer – BioNTech au implicații care depășesc cu mult pandemia actuală. Tehnologia bazată pe material genetic ar putea oferi noi tratamente pentru cancer, boli de inimă și alte boli infecțioase, informează The Wall Street Journal.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În mod normal durează ani de zile până poate fi introdus pe piață un vaccin. Cu tehnologiile mai vechi cercetătorii aveau nevoie de mult timp pentru a dezvolta un virus sau o proteină virală, care să genereze un răspuns imun atunci când sunt injectate în corp. În schimb, ARN-ul mesager promite să reducă acest timp, profitând de mecanismele moleculare ale corpului.

Odată ce se cunoaște secvența genetică a agentului patogen, vaccinurile pe bază de ARNm pot fi proiectate relativ rapid. Cercetătorii folosesc secvența genetică a unui virus pentru a programa mARN-ul care îl poate combate.

Dezvoltare rapidă

Moderna, fondată în 2010, și-a început studiile pe oameni pentru vaccinul împotriva Covid-19 la două luni de la aflarea secvenței genetice a așa-numitei „proteine țepușe” care se află pe suprafața coronavirusului.

Având o platformă, Moderna ar putea proiecta rapid noi medicamente sau vaccinuri prin inserarea fragmentului relevant de ARNm, a declarat directorul executiv al companiei Moderna, Stéphane Bancel, care numește ARNm-ul „software-ul vieții”.

Uğur Şahin, cofondator al companiei germane BioNTech, a reușit să schițeze o versiune de 10 posibile vaccinuri ARNm, după ce a analizat genomul proaspăt decodificat al noului coronavirus. Unul dintre acestea a servit ca bază pentru actualul vaccin.

El a apelat la Pfizer care s-a asociat pentru prima dată cu BioNTech în 2018 pentru a lucra la un vaccin antigripal pe bază de ARNm, care este încă în curs de dezvoltare. Șahin și soția sa, Özlem Türeci, au fondat BioNTech în 2008 și au petrecut mai mult de 25 de ani studiind ARNm.

Kathrin Jansen, coordonatoarea programului de cercetare a vaccinului Pfizer, a spus că ARN-ul pare să ofere o mai mare stimulare a sistemului imunitar decât alte tehnologii de vaccinare, atât prin generarea de anticorpi, cât și prin inducerea de răspunsuri de la celulele T, limfocitele care recunosc și elimină celulele infectate.

Vaccinurile de la AstraZeneca și de la Johnson & Johnson se bazează pe o tehnologie care folosește un virus gripal obișnuit. Odată introdus în organism, virusul inactivat declanșează un semnal care stimulează producerea de anticorpi capabili să identifice și să anihileze noul coronavirus. Vaccinurile celor două companii se află în stadiu avansat de studii clinice, care ar putea da rezultate în următoarele săptămâni sau luni.

Compania americană Merck adoptă o abordare mai tradițională, utilizând un virus atenuat, care se înmulțește pentru a genera un răspuns imun. Compania a spus că vaccinurile sale ar putea produce o protecție mai durabilă împotriva coronavirusului decât alte tehnologii, dar cercetările sale durează mai mult decât dezvoltarea versiunilor de ARNm.

În ciuda rezultatelor pozitive timpurii ale vaccinurilor Pfizer și Moderna, multe lucruri încă rămân necunoscute, de exemplu cât durează protecția oferită de vaccinuri și cât de eficiente sunt acestea pentru categoriile de populație cu risc ridicat de îmbolnăvire, cum ar fi persoanele în vârstă. Administrația americană pentru alimente și medicamente așteaptă să vadă dacă apar reacții adverse grave în următoarele două luni de la administrarea unui vaccin.

Un nou mod de înțelegere

Eforturile de prelucrare a ARN-ului mesager pentru combaterea bolilor au început cu mai bine de 20 de ani în urmă, cu cercetările dr. Drew Weissman, imunolog și a lui Katalin Karikó, biolog molecular, în laboratoarele Universității din Pennsylvania.

Problemele au apărut atunci când cercetătorii au început să testeze ARNm pe șoareci, la care injectarea a declanșat răspunsuri imune, provocând în schimb inflamații, iar dozele mari duceau la moartea animalelor. Weissman și Karikó au rezolvat problema inflamației prin modificări ale ARNm-ului.

Cei doi și-au brevetat munca, iar ulterior au primit licența pentru această tehnologie atât Moderna, cât și BioNTech. În 2014 Karikó s-a alăturat companiei BioNTech, fiind vicepreședinte senior.

Moderna a avut nevoie de câțiva ani pentru a-și perfecționa tehnologia. Compania a început să testeze ARNm pe oameni în 2015. Acum testează mai multe vaccinuri preventive cu ARNm în studii pe oameni, inclusiv unul împotriva citomegalovirusului, un virus comun care poate provoca probleme de sănătate la bebeluși. Vaccinul a fost în general sigur și a indus răspunsurile imune dorite în studiile timpurii. Testarea continuă.

Împreună cu Merck, Moderna lucrează și la un vaccin pe bază de ARNm pentru tratarea cancerului. Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient, pe baza mutațiilor găsite în celulele tumorale. Administrat împreună cu medicamentul Keytruda, pentru cancer, produs de Merck, vaccinul a arătat rezultate promițătoare la unii pacienți cu cancer cerebral și de gât, în cadrul unui studiu redus, în stadiu incipient, a spus Moderna luna aceasta.

Compania are mai multe vaccinuri pe bază de ARNm împotriva cancerului în curs de dezvoltare, inclusiv unul pentru un tip de cancer de piele, aflat în etapă medie de testare.

Unul dintre avantajele vaccinurilor cu ARNm, a spus dr. Șahin, este că acestea pot fi ajustate rapid, astfel încât să poată răspunde mai bine la o eventuală scădere a imunității sau la mutațiile virusului, fiind mai eficiente decât alte vaccinuri.