• Viorel Ştefan a stat doar șase luni la Ministerul de Finanțe
  • Ionuţ Mişa a fost demis, după ce a introdus o taxă suplimentară peste noapte
  • Eugen „Dandy” Teodorovici rămâne cunocut drept autorul OUG 114
  • Experţii îl consideră pe Florin Cîţu un ministru de criză
  • Un ministru de finanțe câștigă 130.000 de lei într-un an
  • Are în subordine aproape 25.000 de angajați, două treimi lucrează la ANAF

Ministerul de Finanţe este cel mai important minister din structura administraţiei centrale. Gestionează veniturile bugetului de stat, care în 2109 au fost de 320 miliarde lei. Pe lângă asta decide politicile fiscale ce influenţează economia României. Și pe tine, direct.

Ministerul are în subordinea sa aproape 25.000 angajaţi. 23.000 dintre ei lucrează la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Tot de aici pleacă banii pentru salariile a 1,2 milioane de bugetari si pensiile pentru 5 milioane. Amintim cine și cum ți-a administrat banii în ultimii patru ani.

Doar un trecător la Finanțe a fost Viorel Ştefan, care a stat în funcție şase luni, în 2017. Ca ministru nu a apucat să facă nimic. Ca parlamentar, a inițiat un amendament la legea conversiei creditelor în franci elvețieni.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Viorel Ștefan, fost ministru al Finanțelor: „A fost un efort susținut de șase luni, ceea ce nu mi-a permis să fiu foarte vizibil, pentru că am muncit foarte mult. E un minister foarte greu.”

În locul lui, a venit Ionuţ Mişa. De numele lui rămân legate câteva declaraţii controversate. Una dintre ele ar fi desfiinţarea pilonului II de pensii. „Pilonul II, da, se va desfiinţa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii”, a spus Mișa. El a avut ideea unei taxe de solidaritate de 2%. Tot el a introdus, în 2018, și celebrul „Split TVA” cu care ai lucrat până la începutul acestui an.

Eugen „Dandy” Teodorovici

Apoi a venit Orlando, adică Eugen Teodorovici. Pentru analiştii financiari numele lui va rămâne legat de Ordonanţa de Urgenţă 114, denumită Ordonanţa lăcomiei. Este cea care, în 2028, a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. Pentru novicii în domeniul finanţelor, numele Eugen Teodorovici rimează cu „Dandy”.

Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor Publice: „Domnule Teodorovici este un pleonasm, v-am mai zis! Nu mă introduc în nicio poză, ştiţi foarte bine care îmi este felul, da? Pozele se fac de obicei în jurul meu.”

Au rămas în memorie şi apeltivele cu care Teodorvici l-a apostrofat şi pe cel care i-a urmat: liberalul Florin Cîţu. Mandatul de senator i-a adus faţă în faţă de multe ori şi de fiecare dată au ieşit scântei.

Eugen Teodorovici, fostul Ministru al Finanţelor Publice: „Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost. Ai auzit? Cîţule, după ce că eşti urât, eşti şi prost!”

Florin Cîțu, actualul ministru al Finanțelor

Chiparosul este încă în funcție. Florin Cîțu este actualul ministru de Finanțe. Ce ştim până acum din felul în care a condus ministerul. Pe final de 2019, deficitul a fost revizuit brusc la 4,6%. Este cel mai mare din Uniunea Europeană. Guvernul Orban a eliminat o serie din prevederile Ordonanţei lăcomiei. Dar a împrumutat sume considerabile. Până în luna septembrie împrumuturile statului treceau de 100 de miliarde de lei. Florin Cîțu vrea să puncteze la capitolul popularitate și a anunțat că impune impozite mici.

Florin Cîțu, actualul Ministru al Finanțelor: „Nu creștem taxele. Am spus că nu vom creșrte taxele în această perioadă și nu le vom crește nici în viitor. Nu este un moment pentru a crește taxele.”

În 30 de ani, România a avut 20 de miniștri de finanțe: zece de la PSD, șase de la PNL și restul din guvernele tehnocrate sau partide desființate. Cei mai longevivi au fost doi social-democrați, care au dus câte un mandat întreg: Florin Georgescu și Mihai Tănăsescu.