• Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au dezvoltat un prototip de piele artificială
  • Pielea artificială poate răspunde la aceeași stimuli ca pielea umană
  • Invenția ar putea revoluționa protezele inteligente

Durerea este mecanismul uman prin care corpul uman anunță că ceva nu este în regulă în interior. Pielea, cel mai mare organ al corpului este un monitor permanent al durerii. Un nou prototip de piele ar putea inova domeniul protezelor și al roboticii, scrie CNN.

Cercetătorii Universității din Melbourne, Australia, au creat piele artificială care poate imita răspunsul natural la stimuli de durere. Este compusă din cauciuc siliconic și are o textură cât se poate de reală. De asemenea, noul material reproduce și proprietățile mecanice ale pielii.

Asemenea pielii reale, varianta artificială poate reacționa la presiune, căldură sau frig, când acestea depășesc pragul durerii.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cel mai fascinant lucru când vine vorba despre corpul nsotru este că poate trimite semnale electrice către sistemul nervos central”, a explicat Madhu Bhaskaran, profesor de inginerie și lider al proiectului. „Circuitele electrice funcționează într-un mod similar și sunt la fel de rapide”.

Pielea artificială ar putea veni în sprijinul construirii unor proteze inteligente, care să poată reacționa la fel ca membrele umane. Această inovație i-ar putea ajuta pe cei care poartă proteză să simtă când membrul artificial atinge ceva ce ar putea crea stricăciuni.