• Fauci, numit ieri consilier medical șef al lui Joe Biden, a declarat că regretă modul în care s-a exprimat anterior și a subliniat că are „mare încredere” în omologii săi britanici.
  • El a explicat că ceea ce a vrut să spună este doar faptul că SUA nu ar fi putut lua o decizie atât de repede, dat fiind că în America există un scepticism accentuat referitor la siguranța și eficacitatea vaccinului.
  • În SUA va avea loc o întâlnire publică a unui grup consultativ al FDA pe 11 decembrie pentru a evalua vaccinul aprobat de Marea Britanie.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, și-a cerut scuze pentru că a sugerat că autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor s-a grăbit să aprobe vaccinul împotriva COVID-19, relatează The Guardian. Comentariile sale au avut loc la o zi după ce Marea Britanie a devenit prima țară care a aprobat pentru uz general vaccinul anti-Covid 19 produs de Pfizer-BioNTech.

Fauci a declarat pentru BBC că regretă modul în care s-a exprimat anterior, precizând că nu a judecat Marea Britanie pentru rapiditatea cu care a aprobat vaccinul, ci a vrut să accentueze diferența dintre cele două state, în America existând un scepticism accentuat referitor la „credibilitatea siguranței și a eficacității” vaccinului. „Am mare încredere în ceea ce face Regatul Unit atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere al activității de reglementare”, a precizat el.

„La noi procesul acesta ia mai mult timp decât este nevoie în Marea Britanie. Asta este realitatea”, a spus el, adăugând: „Nu am vrut să sugerez nicio superficialitate, chiar dacă a sunat așa”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Fauci a spus anterior că Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) „s-a grăbit să facă această aprobare”. El a afirmat că Agenția britanică de reglementare a medicamentelor „nu a procedat la fel de atent” ca Agenția de administrare a Alimentelor și a Medicamentelor din SUA (FDA), care a preferat să nu se grăbească pentru a nu alimenta scepticismul oamenilor față de vaccin.

Fauci a făcut comentariile sale inițiale înaintea primei sale întâlniri cu Joe Biden, după care președintele ales a confirmat că Fauci – care a avut o relație dificilă cu Donald Trump – va rămâne în funcția de director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, fiind numit consilier medical șef.

June Raine, directoarea MHRA, a subliniat anterior că nu a existat nicio grabă în verificarea vaccinului.

Miercuri, MHRA britanic a fost elogiată de Moncef Slaoui, consilier șef al programului Warp Speed al guvernului SUA pentru dezvoltarea vaccinurilor și a tratamentelor pentru Covid-19, care a spus reporterilor că agenția britanică este la același nivel cu FDA, numind-o „motorul științific” al Agenției Europene pentru Medicamente.

Un grup consultativ al FDA va avea o întâlnire publică pe 11 decembrie pentru a evalua vaccinul aprobat de Marea Britanie.