- Banca Mondială folosește 1.440 de indicatori pentru analiza amănunțită a statelor lumii
- În anii ’90, Polonia se afla cam în același punct al dezvoltării ca România
- Polonia a cheltuit anual aproximativ 4.000 de dolari pe cap de locuitor pentru a recupera decalajele față de Occident, în timp ce România, doar 2.300 de dolari
Te întrebi de ce România nu este la același nivel cu alte țări din zona noastră, care în 1990 se aflau aproape în același punct al dezvoltării ca și noi? Să compari națiuni nu este treabă ușoară. Banca Mondială folosește 1.440 de indicatori pentru analiza amănunțită a statelor lumii.
Advertisment
Spre exemplu, în ultimii 25 de ani, Polonia a cheltuit anual în medie aproximativ 4.000 de dolari pe cap de locuitor pentru a recupera decalajele față de Occident, în timp ce România a cheltuit în medie aproape 2.300 dolari pe cap de locuitor.
Polonia are acum 31.800 euro/cap de locuitor pentru că urmărește prioritar să se apropie de nucleul european format din Germania, Franța, Italia și Spania. Polonezii sunt astăzi la jumătatea distanței care îi separa de cei patru în 1996.
Recomandări
Statul polonez investește în educație și alocă în medie, în ultimii trei ani, peste 9.000 de dolari/student și circa 6.000 de dolari/elev în educația primară. Polonezii sunt în primele șase națiuni din OECD care au cel mai mare scor PISA.
În ultimii 10 ani, Polonia și-a dublat rețeaua de autostrăzi ajungând la 1.637 km și a mai adăugat circa 300 de km la rețeaua de drumuri expres. Noi avem autostrăzi aproape cât aveau polonezii în 2009.
Statul polonez realizează anual venituri în medie de 40% din PIB, în timp ce România realizează venituri în medie de 33% din PIB. Doar puțin peste 3% din tinerii între 15 și 19 ani din Polonia nu sunt cuprinși într-o formă organizată de pregătire, învățământ sau de muncă. În general, un polonez adult lucrează 1.806 ore pe an, adică zece zile peste media OECD.
Partenerii noștri