• Au apărut rezultate HIV „fals pozitive” în rândul subiecților cărora li s-a administrat vaccinul australian.
  • În urma acestor rezultate, studiile australiene pentru vaccinul Covid-19 au fost sistate.
  • „Clema moleculară (a vaccinului) este fabricată dintr-o proteină HIV, care în sine este inofensivă”. spun specialiștii.

Un candidat australian la vaccinul anti-coronavirus a fost eliminat după ce participanții la studiu au returnat rezultate fals pozitive ale testelor pentru HIV, au anunțat dezvoltatorii vineri, potrivit CNN.

Inocularea, care încă nu a progresat dincolo de studiile de fază 1, a fost dezvoltată în comun de Universitatea din Queensland și compania australiană de biotehnologie CSL. Australia spera că vaccinul va fi disponibil până la mijlocul anului 2021.

Într-o declarație, CSL a spus că nu au fost raportate efecte adverse grave la cei 216 de participanți la studiu, iar vaccinul s-a dovedit a avea un „profil de siguranță puternic”. Cu toate acestea, datele studiilor au arătat că anticorpii generați de vaccin au interferat cu diagnosticul HIV și au dus la falsa pozitivare la unele teste HIV, a spus CSL.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dacă vaccinul ar fi fost lansat la nivel național, CSL a spus că ar putea submina sănătatea publică în Australia, provocând un val de teste HIV fals pozitive în comunitate.

„Testele ulterioare au confirmat că nu există virus HIV, ci doar un fals pozitiv la anumite teste HIV. Nu există posibilitatea ca vaccinul să provoace infecție”, se adaugă în comunicat.

Premierul australian Scott Morrison a declarat reporterilor vineri dimineață că vaccinul „nu va mai face parte din planul de vaccinare al țării”.

Australia a comandat preventiv 51 de milioane de doze de vaccin CSL în octombrie. Morrison a spus că Australia a susținut patru vaccinuri care promiteau, dar „în niciun stadiu … nu credeau că toate cele patru vaccinuri vor trece probabil prin acest proces”.

„Deci, de aceea ne-am răspândit riscul. De aceea, am susținut proiecte importante. Și de aceea ne-am pregătit în prealabil pentru a ne asigura că putem rezolva orice probleme pe parcurs”, a spus el.

Adam Taylor, lider în cercetarea inițială a virusurilor emergente la Institutul de Sănătate Menzies al Universității Griffith, a declarat că rezultatele fals pozitive ale HIV sunt rezultatul tehnologiei utilizate pentru crearea vaccinului.

„Clema moleculară (a vaccinului) este fabricată dintr-o proteină HIV, care în sine este inofensivă. Clema moleculară stabilizează proteina vârf a coronavirusului și o prezintă corpului într-un mod care promovează un răspuns imun bun. Acesta este motivul pentru care clema tehnologia este atât de vitală”, a spus Taylor.

El a adăugat că vaccinul model cu clemă a demonstrat „o siguranță bună și un răspuns imun” împotriva coronavirusului în studiile clinice timpurii, iar posibilitatea de a genera un rezultat HIV pozitiv a fost considerată scăzută.
Unii experți australieni în sănătate au lăudat cercetătorii Universității din Queensland pentru că au încheiat procesul atunci când au făcut-o. „Deși s-ar putea să pară contra-intuitiv, din punct de vedere al eticii cercetării, acesta este un succes”, a declarat Diego Silva, expert în etică în sănătate la Școala de Sănătate Publică a Universității din Sydney, într-o declarație prin e-mail.

Pe lângă vaccinul de la Universitatea din Queensland, Australia a comandat anterior o combinație de 73,8 milioane de doze de vaccinuri AstraZeneca și Novavax.

Ministrul australian al Sănătății, Greg Hunt, a declarat că, în urma anunțului, că Australia va comanda încă 20 de milioane de unități de la AstraZeneca și 11 milioane de la Novovax.

Un vaccin trebuie să treacă prin trei etape ale studiilor înainte de a putea fi apoi luat în considerare pentru aprobare pentru uz public. Australia nu a acordat încă aprobarea niciunui candidat la vaccinul împotriva coronavirusului.