• CSM a dat aviz negativ proiectului pentru modificarea Legii 51/1991
  • Modificarea ar permite reintroducerea serviciilor secrete în anchetele penale
  • Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților

Proiectul de lege care forțează reintroducerea serviciilor în dosarele penale a încins spiritele azi în ședința plenului CSM.

Membrii Consiliului au dat aviz nefavorabil pentru modificarea legii 51/1991, cea care dă putere serviciilor de informații să interfereze din nou în anchetele penale.

Cum au votat azi membrii CSM

Plenul CSM a decis că nu se impune avizarea proiectului de lege inițiat, printre alții, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Membrii Consiliului au transmis un punct de vedere negativ, decizia fiind luată cu 11 voturi pentru punctul de vedere negativ, 6 împotrivă și un vot nul.

Discuțiile au fost intense și au durat mai bine de o oră. Judecătoarea Gabriela Baltag a spus că acest proiect ar întoarce Securitatea în justiție, la 31 de ani de la revoluție.

La rândul ei, judecătoarea Simona Marcu, fost șef al CSM, a anunțat public că va vota împotriva acestei propuneri legislative, care încalcă și mai multe decizii ale Curții Constituționale.

În ce stadiu e proiectul de lege și ce propune

Eduard Popescu, corespondent Aleph News: „Propunerea legislativă a fost adoptată tacit, acum o lună, de deputați, adică fără vot. Acest lucru nu se mai poate repeta și la Senat, camera decizională, care va trebui să dezbată și să voteze proiectului. Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus acum ceva timp pentru Aleph News că nu e de acord cu reintroducerea serviciilor de informații în procesele penale. Dacă proiectul va trece de Parlament, e foarte posibil ca Avocatul Poporului să conteste legea la CCR.”