- În Brașov a fost deschisă prima școală românească
- Tot aici a fost tipărită de Diaconul Coresi prima carte în limba română
- Gheorghe Cuteanu e omul care a scos la propriu Brașovul din mocirlă, cât timp a fost primar
Orașul are o istorie cu care se poate lăuda. Dar istoria o scriu oamenii. Și tot oamenii sunt cei care cresc, dezvolă și transformă localitățile.
Advertisment
Hai să îți prezint unul dintre oamenii aceștia cu viziune. Viziune, un cuvânt pe care, azi, l-am golit de conținut. Dar, care în anii 30 însemna ceva.
Gheorghe Cuteanu e omul care a scos la propriu Brașovul din mocirlă. În doar doi ani, cât a fost primar. El a administrat orașul între 1929 și 1931. Cuteanu a transformat ulițele de pământ în bulevarde pietruite.
Recomandări
Și tot în doi ani de mandat a schimbat canalizarea veche de 200 de ani și a captat izvoare. Pentru că atunci apa potabilă nu era suficientă pentru locuitori.
De profesie, Cuteanu era farmacist. Istoricii spun despre el că venea dintr-o familie burgheză, în care a învățat ce înseamnă să trăiești decent, nu doar să supraviețuiești.
Soția lui era implicată în asociații de ajutorare a oamenilor sărmani, iar parcul central făcut pe vremea lui Cuteanu există și astăzi.
În 1930 în Brașov erau 23.269 de maghiari, 19.372 de români, 13.014 germani, 2267 de evrei și 1310 de alte naționalități.
„El este cel care a avut viziunea de a schimba orașul. A trecut dincolo de planurile naționale și s-a gândit exact ce vor brașovenii. A trasat străzi, avea un plan urbanistic foarte bine dezvoltat spre periferia orașului, a întărit poliția locală penru că aveam zone obscure chiar aproape de centrul Brașovului. Era o zonă a prostituției, de refugiu pentru hoții de buzunar”, spune istoricul Nicolae Pepene.
După 1930 Brașovul devine un oraș sigur
„Brașovul era un oraș mare și nu avea un abator municipal, acum suna ciudat, dar pe atunci a avea condiții sanitare controlate era un semn de modernitate. El a inițiat acest proiect, a cumpărat terenul, a alocat fonduri. Aveam un program de competiții mult mai des, la nivel național și toate acestea erau susținute financiar de Gheorghe Cuteanu. Ideile sale sunt folositoare brașovenilor de astăzi. Asta e important pentru un primar, să aibă viziunea pentru generațiile care urmează după generația care îl votează”, a explicat istoricul.
Cuteanu a investit în concursuri naționale de schi și atletism și a aprobat proiectul actualului stadion de fotbal, care a fost făcut de următorul primar.
A gândit mai departe de mandatul său. A luat în calcul că orașul va continua să exite și fără el, dar nu se poate dezvolta fără ca el să înceapă să-l construiască pe principii moderne.
În 1930 în Brașov erau puțin peste 59 de mii de locuitori, de 4 ori mai puțini decât acum.
Partenerii noștri