• În orașele din România cele mai digitalizate servicii sunt achitarea on-line a taxelor și impozitelor
  • Semaforizarea inteligentă a mâncat tone de bani în marile orașe
  • ”Big date” și ”cloud” sunt încă termeni din viitor pentru orașele din România
  • În următorii 4 ani primarii urmează să exploreze ”mina de aur”, numită industria IT din România

Să știi că și eu, ca și tine, îmi doresc să pot rezolva din câteva click-uri orice problemă administrativă. De la avize, până la depuneri de documente.

Dar, expertul în e-guvernare, Radu Puchiu, ne spune că mai avem de așteptat. Primăriile de la noi merg pe un drum foarte ciudat al digitalizării. Momentan, par să se scufunde într-o mare de necunoscut. Și reușim doar să achităm taxe și impozite on-line.

Perioada pe care tocmai o traversăm a arătat că e nevoie să treacă la niște servicii digitale. Și încearcă să o facă lucrul acesta foarte repede și cum poate fiecare. În cealaltă parte au nevoie de sprijinul mai larg la nivel național, de exemplu, pe zona de identitate electronică, pe care nu au cum să o gestioneze ei la nivel local”, spune Radu Puchiu, co-fondator H.appyCities.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Sigur te-a luat râsu-plânsu când ai văzut celebrul afiș cu declarațiile on-line se depun la etajul 2.

Radu Puchiu îți explică de ce e posibilă anomalia: „Trebuie să faci niște servicii digitale care au un timp de întreținere, lucru, flow, proces. Și să și ții procesele offline pentru că lumea nu folosește internetul și îți vine la ghișeu”.

Toți avem un CNP, care pare simplu de folosit ca să armonizezi bazele de date ale instituțiilor. Doar pare. Dacă tu folosești în fiecare zi sau periodic ”big data” și ”cloud” la serviciu sau acasă, ei bine, pentru primării ele sunt cuvinte din viitor.

Nu, evident nu sunt unde trebuie în zona de big date sau cloud, utilizare de cloud nici atât. Problema big date nu este să punem datele acolo, că aia să zicem că ar fi un pas important și util. Marea problemă este la cerere. Adică cine consumă acele analize. Și aici primăriile din România. Nu este nici pe departe o administrație care funcționează numai pe baza analizelor de date”, mai spune Radu Puchiu.

Soluția pentru digitalizarea primăriilor ar fi simplă în România. O țară plină de IT-iști. Dar, cineva trebuie să și vrea să iasă din… Evul Mediu administrativ.

„Realmente stâm pe o mină de aur care se cheamă industria IT din România. Deci, dacă primăriile nu trebuie să facă nimic. Trebuie doar să zică ”vreau să lucrez cu voi”. Este fantastic cât se poate face doar dacă lași lumea să participe”, daugă CEO-ul H.appyCities.