• Bogdan Teodorescu: Pentru partidele anti-sistem, guvernarea este de multe ori echivalentă cu moartea partidului
  • Bogdan Teodorescu: Simpla alianță PSD – AUR nu ajunge. Mai e nevoie de UDMR, iar AUR a cerut desființarea UDMR
  • Bogdan Teodorescu: Avem doi câștigători: PSD și AUR, care a intrat în parlament în ciuda previziunilor

Rezultatul alegerilor e încă tulbure, chiar dacă avem cifrele în față. Pentru că totul stă în alianțele care se coc în spatele ușilor închise.

Dar alianțele care vor da Guvernul nu sunt singurele subiecte fierbinți. Analistul Bogdan Teodorescu a vorbit la Aleph News despre ce urmează.

„În primul rând, AUR a anunțat el însuși că nu vrea să intre în nicio alianță: se știe că pentru partidele anti-sistem, guvernarea este de multe ori echivalentă cu moartea partidului pentru că nu poate să își pună în aplicare ideile mai degrabă radicale asupra organizării societății. Problema partidului AUR, din perspectiva realității europene a României este că, pe lângă mesajul său naționalist, cultivă și un mesaj eurosceptic, un mesaj care are dubii referitoare la politica europeană a României sau la felul în care trebuie să ne raportăm la partenerii noștri vestici. Acest lucru face ca o alianță cu AUR să fie ușor problematică, din perspectiva modului în care actualele partide în jurul cărora se pot construi alianțe, respectiv PSD și PNL, se raportează la valorile europene.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Mi-e greu să văd partidul AUR în zona de dreapta, deci în jurul PNL-ului. Numai ieri ce au cerut demisia Guvernului și a președintelui Klaus Iohannis. În partea stângă, alianța cu PSD este iar ușor problematică fiindcă PSD încearcă să scape de acea imagine pe care a avut-o până nu demult că este un partid cu o nuanță anti-europeană, cu o oarecare tendință eurosceptică, fapt ce i-a provocat probleme inclusiv în familia sa europeană din Parlamentul European.

Simpla alianță PSD – AUR nu ajunge. Mai e nevoie de UDMR, iar AUR a cerut desființarea UDMR și modificarea legii care să interzică partidelor etnice să existe. Este destul de complicat să vedem partidul AUR intrând în combinație cu cineva.

Avem mai mulți perdanți. Primul este PNL, care a început campania electorală pe primul loc și a terminat-o pe locul doi. Ei au pierdut alegerile. Al doilea perdant este partidul domnului Ponta, care nu a intrat în Parlament. Dacă vom afla că nici partidul lui Băsescu nu intră în Parlament și acesta va fi un perdant. Al patrulea perdant este USR-PLUS care estima un scor de peste 20% și se prefigura un partid care să poată forța numirea lui Cioloș în funcția de premier. A obținut un scor mediocru, cu 7 procente mai puțin decât au avut la europarlamentarele de anul trecut.

Avem doi câștigători: PSD și AUR, care a intrat în parlament în ciuda previziunilor și anulând caculele hârtiei.

Votul la care am asistat acum este un vot împotriva guvernului Orban. A fost înfrânt în niște alegeri în care toată lumea îl dădea câștigător”, a spus analistul, la Aleph News.