• Social-democrații au șanse mici să formeze o majoritate de guvernare
  • Iohannis: PSD poate în fine să rămână în afara deciziei politice
  • Președintele Iohannis consideră că PSD a pierdut alegerile

După exprimarea votului, rămâne doar să așteptăm să vedem ce se întâmplă cu Guvernul. Toate partidele au câte o propunere pentru Palatul Victoria.

Probabil Nicolae Ciucă va fi propunerea PNL pentru a forma viitorul Executiv”, au declarat pentru MEDIADFAX surse politice.

Potrivit surselor citate, PNL va primi opt ministere, USR PLUS trei, iar UDMR cinci ministere.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Potrivit datelor parţiale, PNL a primit peste 25% din voturi la alegerile parlamentare, USR PLUS în jur de 15%, iar UDMR aproximativ 6%.

Scenariile pentru formarea viitorului guvern


Sorina Matei, corespondent Aleph News:
Pentru a-l cita pe președintele Klaus Iohannis, există doar un scenariu, președintele consideră că alegerile au fost câștigate de coaliția de centru-dreapta, pe care vrea s-o investească la guvernare, consideră că PSD a pierdut alegerile, deși factual le-a câștigat, iar aseară a anunțat că vrea să formeze un guvern de coaliție care să aibă în centru PNL și la care să se alăture USR-PLUS, UDMR și vom vedea dacă și PMP, în cazul în care intră în Parlament, dar și minoritățile naționale, iar de aseară președintele Klaus Iohannis chiar l-a contactat pe președintele UDMR Kelemen Hunor, pentru a discuta detaliile viitoarei guvernări.”

Numele cu cele mai mari șanse pentru a deveni premier

Sorina Matei, corespondent Aleph News: „La cotele de pariuri, cel mai bine plasat este chiar actualul Premier interimar, Ciucă, pentru că este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, problema sa fiind că vine dintr-o zonă militarizată, a fost Secretar General al Statului Major General al Armatei. Chiar dacă a renunțat la haina militară și a intrat în politică, devenind ministru al Apărării, deocamdată este desemnat de președinte premier interimar, dar mai sunt și alți doriți, chiar de taberele din PNL. Mă refer la Ilie Bolojan, este dorit de Florin Cîțu, dar nu știm dacă este dorit chiar de întregul PNL. A apărut și numele lui Eduard Hellvig – fost Secretar al PNL, și actual director SRI-, numele lui Siegfried Mureșan, mai este vehiculat pentru funcția de premier al viitorului guvern de coaliție, dar și Virgil Popescu, ministru al Economiei, care are foarte bune relații la Ambasada SUA. Noul premier trebuie să fie acceptat și de USR-PLUS.

Când aflăm propunerea președintelui Iohannis

Sorina Matei, corespondent Aleph News: „Președintele a spus că în zilele următoare va concova partidele la Palatul Cotroceni pentru negocieri constituționale, trebuie să se termine mandatul actualului parlament, ca sa intre în mandat următorul Parlament, președintele va desemna un premier, iar până la sfârșitul anului se speră să existe acest nou Guvern învestit de Parlament, cu majoritate parlamentară. În ultima perioadă, 15.000 români s-au înscris în AUR, unii au început să plece din partid, George Simion este foarte prizat, AUR e foarte căutat pe Google, la fel și doamna Șoșoacă.”

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!