• Piatra-Neamț a devenit subiect de campanie
  • Politicienii caută capital politic în tragedii
  • Parlamentari PNL, USR și PSD cer depolitizarea administrației din spitale

Tragedia de la Piatra-Neamț trezește din nou societatea. La fel cum a fost la Maternitatea Giulești și la Colectiv. În ultimii ani ai avut mai multe guverne – de stânga și de dreapta- dar sistemul sanitar e același.

Liberalul Florin Roman se laudă pe Facebook cu legea inițiată de ei, prin care directorii de spitale nu au voie să fie în conducerea partidelor. USR simte că i se ridică mingea la fileu și spune că Vlad Voiculescu a dat o ordonanță care spune același lucru, încă din 2016.

Cristina Prună, deputat USR, candidat: „Dacă domnul Roman mai vine în mod populist nu înseamnă că schimbarea se va produce în realitate. (…) Noi credem că prin această reformă a sistemului n-o să mai avem nici patroni de pompe funebre, așa cum am mai văzut la Neamț sau directori de restaurante, cu școala vieții, așa cum, din păcate, încă vedem la conducerea spitalelor.”

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Călin Popescu Tăriceanu, Senator PRO România Social Liberal, candidat: „Sunt în favoarea depolitizării conducerii spitalelor. Da, fără niciu fel de rezerve, și eu și colegii mei. Sunt convins că, cu această limitare de fațadă, clienții politici ai partidelor, vor ajunge în continuare să conducă spitalele.”

Una peste alta, politicienii par să fie de acord că este nevoie de o reformă reală a sistemului sanitar. Nici nu ar putea spune altceva în plină campanie electorală.

Cristina Prună, deputat USR, candidat: „Reforma trebuie să fie una sistemică. Doar dacă dai o lege, și pomeneam mai devreme legea domnului Roman, în care spui: de mâine nu mai au voie oamenii cu ochi căprui, care au 1.75 să mai fie manageri de spitale, nu înseamnă că sistemul va funcționa.”

Călin Popescu Tăriceanu: Dacă vrem o depolitizare, ea se poate face foarte bine după criteriul competențelor

Călin Popescu Tăriceanu, Senator PRO România Social Liberal, candidat: „Dacă vrem să facem o depolitizare, ea se poate face foarte bine, nu după criteriul carnetului de partid, ci după criteriul competențelor. Cred că eliminarea din această listă a celor care au pregătire medicală, e o mare greșeală.”

Și fostul ministru al sănătății susține idea unor manageri medici.

Florian Bodog, senator PSD: „Dacă ne dorim într-adevăr o depolitizare a sistemului de sănătate, asta putem să facem, să angajăm manageri de spitale, în primul rând medici, și în al doilea rând, care să aibă o bună pregătire profesională. Să nu ținem cont de carnetul lor de partid, ci să ținem cont de faptul că-și doresc să facă ceva pentru comunitatea în care muncesc, și mă refer aici la comunitatea medicală.”

La cinci ani de la tragedia Colectiv singurul lucru care s-a întâmplat a fost să aflăm, iar şi iar, că sistemul şi legislaţia românească sunt pline de lipsuri, spune Eleodor Cârstoiu, președintele sindicatului Promedica. Iar aceste lipsuri au permis să se întâmple o altă catastrofă.

Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica: „Sistemul public de sănătate a fost pulverizat cu administratori de la nivel de oraş, municipiu, consiliu judeţean şi minister, iar acum, ca să gândească ca un tot unitar este foarte greu. Fiindcă nu există un administrator al acestui sistem public care să-l gândească ca un tot unitar. Fiecare gândeşte pe bucăţica lui.”