• România are o rată a fertilităţii de 1,3 copii
  • În alte state, guvernele acordă stimulente familiilor care au copii
  • În 2018 Viktor Orban a oferit familiilor tinere împrumuturi de 30.500 de euro

Să fii mamă în România nu e ușor. Statul nu te ajută prea mult, iar sistemul de creșe nu este bine pus la punct. Există totuși un avantaj față de femeile din alte țări: concendiul ce creștere al copilului este de până la 2 ani.

Chiar și așa, rata fertilităţii în România este de numai 1,3 copii la o femeie.
Este mult mai mică decât în alte state. În Franța, de exemplu, este 1.92.

Luciana, mamă: „În alte ţări din Europa mămicile stau în jur de trei luni acasă. Ajutate de un sistem de creşe mult mai bine pus la punct.”

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Statul român cheltuie în fiecare an 1 miliard de euro pentru mame. Sunt 174.000 de femei care primesc primesc indemnizaţii de creştere a copilului. Peste 90.000 iau 650 de lei în plus la salariu, pentru că s-au întors la muncă mai devreme.

Luciana, mamă: „Eu am renunţat la acel stimulent de inserţie care revine fiecărei mămici dacă stă acasă un an şi 10 luni. Eu am preferat să stau un an şi 11 luni pentru că eram în lockdown. Programul de lucru nu are de ce să ţi-l micşoreze. Nu mai eşti graviduţă ca să ai un program de lucru redus. Preferi să sacrifici acest timp pe care ai putea să-l petreci cu el, muncind.”

Un parlamentar bun va trebui să acorde o atenţie mai mare mamelor. Prin luarea de măsuri care să crească natalitatea.

Constanța Mihăescu, profesor demografie: „Ar trebui făcute nişte anchete de opinie sau chiar un sondaj pe un eşantion reprezentativ pentru a se şti clar, reprezentativ percepţiile şi concepţiile tinerelor generaţii. Avantaje fiscale se pot da pentru că mie mi se pare că ar trebui realizată o solidaritate şi pe orizontală şi pe verticală. Între familiile care au copii şi cele care n-au. E un cerc al întrajutorării peste generaţii. Francezii, de pildă, au impozitarea în gospodărie. Nu pe fiecare membru al familiei.”

Măsuri care merg la alții

În 2018 Viktor Orban a oferit familiilor tinere împrumuturi de până la 30.500 de euro. Banii nu trebuie restituiţi dacă familiile fac trei copii.
Tot atunci, Orban a stabilit că dacă o femeie face patru copii, ea nu mai plătește taxe niciodată.

În Franţa, valoarea indemnizaţiei se calculează în funcţie de veniturile familiei, nu de salariul mamei. Nivelul indemnizaţiei creşte odată cu numărul de copii dintr-o familie.