- Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat decizia privind anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale pentru 2 decembrie 2024.
- CCR a primit, miercuri, două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale.
- Biroul Electoral nu permite observatori independenți la renumărare.
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat decizia privind anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale pentru 2 decembrie 2024, scrie Mediafax.
Advertisment
Curtea Constituţională, care urma să se pronunţe vineri pe cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, a amânat decizia pentru luni, 2 decembrie.
Practic, Curtea se va pronunţa după alegerile parlamentare, din 1 decembrie 2024.
Recomandări
CCR a primit, miercuri, două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale. Solicitările au fost depuse de doi candidaţi, respectiv Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu.
Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a obţinut 14.502 voturi, adică 0,15%, iar Cristian Terheş, de la Partidul Naţional Conservator Român, 95.782 voturi, adică 1,03%.
„Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea preşedintelui României.
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.
Citește și
- Curtea Constituţională a României se pronunţă luni pe anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale
- Cum influențează TikTok comportamentele sociale și politice? Sociolog: E esențial pentru bunăstarea noastră psihologică să fim expuși la idei care nu ne plac
- Cum combați risipa alimentară? Un supermarket din Germania folosește mesaje empatice pentru a vinde bananele „singure și triste”
Partenerii noștri