• Profitul băncilor din România pe 2023: 3 miliarde de euro.
  • Banca Transilvania și BCR au cele mai mari profituri: 500 milioane de euro.
  • Profitul pe 2023 al sistemului bancar: 2.8 miliarde de euro.

Ce vrei să te faci când vei fi mare? Bancher! În anul în care majoritatea antreprenorilor s-au plâns de taxele lui Ciolacu, a existat și un colț al fericiților – doar băncile stau acolo. La dobândă mare, banca-i cea mai tare și se vede asta în raportul băncilor pe 2023 – analizat de Ziarul Financiar. Aproape 3 miliarde de euro au făcut cele 32 de bănci care funcționează în România – cel mai bun an al băncilor din istorie la noi în țară.

E record și e cu 35% mai mare decât anul de dinainte – 2022. Banca Transilvania și BCR – sunt cele mai tari – fiecare cu jumătate de miliard de euro. Raiffeisen, BRD si ING au și ele peste 300 milioane.

Profiturile pentru majoritatea băncilor au crescut cu procente individuale cuprinse între 14% şi 50%. Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în anul 2023 Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank, cu câştiguri cumulate de circa 6,7 miliarde de lei, adică aproximativ 50% din câştigul total al sistemului bancar.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Iar dacă adăugăm şi BRD şi ING Bank şi punem împreună câştigurile celor mai profitabile cinci bănci mari din România, se ajunge la 9,9 miliarde de lei, adică peste 70% din câştigul total al sistemului românesc.

Citește și