• China ascunde activități militare secrete în spațiu, a afirmat șeful NASA, Bill Nelson.
  • El a folosit revendicarea continuă a Chinei asupra Insulelor Spratly, un arhipelag disputat din Marea Chinei de Sud, ca exemplu de revendicare a teritoriului de către o superputere.
  • Ne aflăm într-o cursă”, a răspuns Nelson.

China ascunde activități militare secrete în spațiu, a afirmat șeful NASA, Bill Nelson. Credem că o mare parte din așa-zisul lor program spațial civil este un program militar”, a declarat el miercuri în fața Comisiei pentru credite a Camerei Reprezentanților, scrie Sky News.

China a făcut progrese extraordinare, în special în ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretoși”, a spus el.

Administratorul NASA a depus mărturie în timpul unei audieri a comisiei pentru a semna cererea de buget de 20,3 miliarde de lire sterline a agenției spațiale americane pentru 2025.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

El a fost întrebat de președintele comisiei, Hal Rogers, despre investițiile foarte semnificative” ale Chinei în programele sale spațiale și despre modul în care NASA își va menține avantajul” față de China.

Ne aflăm într-o cursă”, a răspuns Nelson. Cea mai recentă dată la care au spus că vor ateriza [pe Lună] este 2030, dar această dată continuă să avanseze. Este de datoria noastră să ajungem primii acolo și să ne folosim eforturile de cercetare în scopuri pașnice”, a spus Nelson. El a continuat prin a spune membrilor comisiei că China ar putea revendica părți din spațiul cosmic ca teritoriu propriu dacă ar ajunge prima pe Lună.

Îngrijorarea mea ar fi dacă China ar ajunge prima și ar spune: Acesta este teritoriul nostru, nu vă apropiați. Evident, nu vreți să vă amestecați unul în celălalt, dar nu declarați că tot acest teritoriu este brusc al vostru”, a spus el.

El a folosit revendicarea continuă a Chinei asupra Insulelor Spratly, un arhipelag disputat din Marea Chinei de Sud, ca exemplu de revendicare a teritoriului de către o superputere.

Citește și