• Iranul a lansat sute de drone și rachete spre Israel.
  • Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian.
  • Cabinetul de război israelian a decis în ultima reuniune că Israelul va răspunde atacurilor Iranului.
  • Israelul nu a împărtășit planuri cu SUA de a riposta Iranului în urma atacurilor de duminică, spune Departamentul de Stat.

UPDATE 22:09

Gedsi: Netanyahu preferă să acționeze împotriva Iranului prin Mossad și nu prin IDF, șeful Statului Major a răspuns că IDF va răspunde la atac pentru a pune presiune asupra lui Netanyahu.

UPDATE 21:45

Official Broadcasting Corporation, potrivit surselor: Rabinii au făcut presiuni pe Deri să refuze să lanseze un atac asupra Iranului.

UPDATE 21:24

Israeli Broadcasting Corporation: Netanyahu și Katz le-au cerut miniștrilor de externe ai Germaniei și Marii Britanii să facă presiuni asupra Hamas pentru a finaliza un acord de schimb.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

UPDATE 21:13

Israeli Broadcasting Corporation: Diplomații occidentali au spus Israelului că respingerea următorului atac Iran cu 100% ar putea să nu fie posibilă.

UPDATE 21:12

Axios, citând surse israeliene și americane: Israelul a informat luni Administrația Biden că a decis să aștepte înainte de a lovi Iran.

UPDATE 21:10

Axios despre oficialii israelieni și americani: Gallant, Gantz, Eisenkot și șeful de stat major al armatei fac presiuni să răspundă la Iran.

UPDATE 21:09

Axios, citând un oficial american: O mică lovitură israeliană în interiorul Iranului ar duce probabil la un răspuns iranian. Washingtonul speră că răspunsul Iranului la orice atac israelian va fi mai mic decât primul său atac și va duce la încetarea schimbului de atacuri.

UPDATE 21:04

Statele Unite vor să ofere Israelului un nou pachet de ajutor militar în valoare de peste 26 de miliarde de dolari.

UPDATE 21:00

Potrivit a cinci surse americane și israeliene: Israelul intenționa să bombardeze Iranul și luni, dar a dat înapoi. Potrivit oficialilor israelieni: Consiliul de Război a dat înapoi de la a da undă verde armatei pentru a ataca Iranul „din motive operaționale”. Israelul s-a retras de două ori până acum: sâmbătă și luni.

UPDATE 20:57

Ministrul Nir Barkat împotriva Qatarului – al doilea tur:

„Qatarul este sub presiune pentru că adevărata sa față de țară periculoasă și susținătoare a terorismului a fost expusă. Finanțează Hamas și acordă azil politic liderilor organizației teroriste de pe teritoriul său.


Lumea trebuie să declare Qatar stat terorist și să-l izoleze – la fel ca Iranul”.

UPDATE 20:49

Ministrul israelian al Securității Naționale Ben Gvir: Consiliul de război trebuie dizolvat și politica de izolare și răspuns limitat trebuie schimbată.

UPDATE 20:39

Oficial Broadcasting Corporation, conform surselor: Israelul a ratat o ocazie de a bombarda Iranul în noaptea de sâmbătă – duminică. Israelul a întâmpinat dificultăți în a desfășura o operațiune aprobată de bombardare a Iranului după atacul iranian. Netanyahu a preferat să aștepte un apel telefonic de la Biden în noaptea de sâmbătă – duminică înainte de a lansa o operațiune în interiorul Iranului.

UPDATE 19:16

Compania aeriană germană Lufthansa prelungește anularea zborurilor către Teheran până la sfârșitul lunii din cauza situației de securitate.

UPDATE 19:02

Radioul armatei israeliene: Avioane militare au bombardat Valea Bekaa din interiorul Libanului ca răspuns la împușcăturile arabilor Aramsha.

UPDATE 18:45

Wall Street Journal: Casa Albă este reticentă în a înăspri sancțiunile împotriva petrolului iranian de teamă de creșterea prețurilor înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

UPDATE 17:50

Biden, într-un articol din Wall Street Journal:

Camera Reprezentanților trebuie să adopte o legislație legată de securitatea Ucrainei, Israelului și asistența palestinienilor

Armata israeliană posedă tehnologia și pregătirea necesare pentru a apăra țara

Teheranul vrea să distrugă Israelul pentru totdeauna și să ștergă singurul stat evreu din lume

Dacă Iranul își intensifică în mod semnificativ atacul asupra Israelului, Statele Unite ar putea fi târâte în conflict

Israelul este partenerul nostru cel mai puternic în regiune și nu vom rămâne cu mâinile în brațe dacă apărarea lui va slăbi.

UPDATE 17:03

Comandantul aerospațial IRGC, generalul Amirali Hajizadeh: Media: „Ce veți face dacă Israelul răspunde împotriva Iranului?” Hajizadeh: „100% îi vom lovi, nu vă faceți griji”

UPDATE 15:32

Sondaj de la Universitatea Ebraică: 74% dintre israelieni se opun unui atac asupra Iranului dacă subminează alianța de securitate americană.

UPDATE 15:24

Ministrul turc de externe a sosit în Qatar și s-a întâlnit cu conducerea Hamas la Doha.

UPDATE 15:23

Rețeaua Al-Mayadeen raportează că șeful biroului politic din Hamas, Ismail Haniyeh, va vizita Turcia în acest weekend și se va întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 15:15

Ministrul de Externe al Germaniei: Atacul iranian asupra Israelului arată că Teheranul nu se teme să escaladeze conflictul regional.

Președintele Comisiei Europene von der Leyen: atacul iranian asupra Israelului marchează o schimbare către un conflict deschis.

UPDATE 15:08

Netanyahu anunță că el ia propriile decizii: Au tot felul de sugestii și sfaturi, apreciez, dar vreau să fiu clar – vom lua propriile noastre decizii, iar Statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra.

UPDATE 15:05

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul ședinței cabinetului:

„Vin acum de la întâlnirile cu miniștrii de externe din Marea Britanie și Germania. Aseară am vorbit cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, iar în curând voi vorbi și cu alți lideri.

Le mulțumesc prietenilor noștri pentru sprijinul acordat pentru apărarea Israelului și spun asta, atât sprijin în cuvinte, cât și sprijin în acțiuni. Au tot felul de sugestii și sfaturi, apreciez, dar vreau să fiu clar – vom lua propriile noastre decizii, iar Statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra.

Astăzi, guvernul va aproba „Planul de renaștere” pentru reabilitarea așezărilor din jurul Gazei. Vom investi o sumă foarte mare de 19 miliarde NIS pentru a stimula așezările din jurul Gazei pentru generații. Vom investi în locuințe, infrastructură, educație, locuri de muncă, medicină și multe altele.

Teroriștii Hamas au vrut să ne dezrădăcineze – îi vom dezrădăcina și vom lua rădăcini. Vom construi Țara lui Israel și ne vom proteja țara”.

UPDATE 15:02

Netanyahu către ambasadorii străini ai Germaniei și Marii Britanii: „Israelul își menține dreptul la autoapărare”.

UPDATE 14:32

Hezbollah și-a acceptat responsabilitatea pentru ultimul atac din nordul Israelului de azi de la prânz. Anunțul organizației a raportat lansarea de drone și rachete sinucigașe. Pana acum sunt 7 raniți, 2 grav. Printre ei sunt și soldați IDF.

UPDATE 14:00

Israeli Broadcasting Corporation: Compania aeriană canadiană își anulează toate zborurile către și dinspre Israel.

UPDATE 13:07

Documentele The Guardian: Guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în Ierusalimul de Est de la începutul războiului din Gaza.

UPDATE 13:05

Prim-ministrul și ministrul de externe Qatar:

Am discutat cu premierul român despre evoluțiile din Orientul Mijlociu

Regiunea Orientului Mijlociu trece prin circumstanțe dificile și complexe și facem apel la toate părțile să reducă escaladarea.

Condamnăm uciderea civililor și nu este corect să continuăm pedeapsa colectivă practicată de Israel.

Condamnăm politica israeliană de asediu și înfometare în Gaza

Am avertizat încă de la începutul războiului despre extinderea conflictului și facem apel la comunitatea internațională să-și asume responsabilitățile

Unele țări adoptă standarde duble în ceea ce privește conflictele, în special războiul din Gaza

Susținem înființarea unui stat palestinian la granițele din 1967 cu Ierusalimul de Est ca capitală

Negocierile cu privire la Gaza trec printr-o oarecare poticnire și încercăm să depășim acest lucru pentru a pune capăt suferinței

UPDATE 12:14

Inspectorii AIEA, retrași temporar din instalațiile nucleare iraniene din cauza tensiunilor din regiune, au revenit la serviciu. Inspectorii au fost rechemați după ce Iranul și-a închis instalațiile nucleare din motive de securitate, a declarat directorul general al AIEA.

UPDATE 12:11

Președintele Herzog într-o întâlnire tripartită cu miniștrii de externe ai Germaniei și Marii Britanii în această dimineață/ Ministrul Israel Katz către miniștrii de externe ai Marii Britanii și Germaniei: Există aici o oportunitate de a crea o coaliție regională cu țări moderate din regiune, o coaliție care va realiza impulsul creat pentru a transmite lumii că există cei care lucrează pentru a izola Iranul.

Israel Katz către miniștri: dreptul nostru de a răspunde și dreptul nostru de a acționa după cum considerăm de cuviință.

Miniștrii de externe ai Marii Britanii și Franței nu au contestat un răspuns israelian. Dar au vorbit despre dorința de a nu escalada situația.

UPDATE 09:33

Raport CBS: SUA estimează că Israelul va efectua un atac limitat asupra teritoriului iranian, dar subliniază, de asemenea, că Israelul nu împărtășește informații despre acest subiect cu SUA, așa că planurile sunt neclare. De asemenea, a fost raportat că SUA se teme că Israelul nu va informa SUA în prealabil cu privire la un astfel de atac.

UPDATE 09:31

Raport în Wall Street Journal: Forțele Gărzii Revoluționare din Siria iau măsuri de urgență de teama unui atac israelian. Unii dintre Gărzile Revoluționare și-au părăsit bazele din Siria, iar unii le părăsesc noaptea, așa că așteptările unui atac israelian sunt mai mari și doar câțiva rămân pentru a securiza depozitele de arme. Forțele de rang inferior se ascund adesea în magazine și vehicule din zona Deir ez-Zor din estul Siriei, iar comandanții superiori s-au mutat pentru a se ascunde în clădirile civile.

Administrația Biden a anunțat în această seară pașii pe care intenționează să îi facă în urma atacului iranian:

  • SUA vor impune sancțiuni asupra programului de război anti-rachetă și antisubmarin

*Sancțiuni împotriva Ministerului Apărării iranian și a organismelor care sprijină Gărzile Revoluționare

SUA face apel la alți aliați, inclusiv țările G7, să urmeze exemplul.

Președintele iranian Raisi: Orice atac al Israelului asupra teritoriului nostru și împotriva intereselor iraniene, chiar dacă este simplu, va primi un răspuns puternic și decisiv. Dușmanii noștri știu că lovitura pe care o vor primi de la noi îi va face să se pocăiască

UPDATE 01:50

Reuters: Consilier pentru securitate națională a SUA, Sullivan: „Washingtonul va impune noi sancțiuni Iranului în câteva zile. Sancțiunile împotriva Iranului vor include programul de rachete și drone și entitățile care sprijină Garda Revoluționară și Ministerul Apărării. Ne așteptăm ca aliații și partenerii noștri să ia inițiativa de a impune sancțiuni Iranului. Continuăm să îmbunătățim integrarea între sistemele de apărare aeriană și sistemele de avertizare timpurie din Orientul Mijlociu pentru a submina capacitățile iraniene de rachete”.

UPDATE 00:29

Agenția de știri Qatar: Emirul statului Qatar discută, în contact cu Prințul Moștenitor Saudit, evoluțiile situației pe arenele regionale și internaționale, în special în Gaza.

UPDATE 00:17 – Imagini Hizballah despre cum a atacat azi platforma Iron Dome / Acoperire de presă: „Scene Hezbollah din operațiunea de a viza platforma Iron Dome din așezarea Kfar Blum din nordul Palestinei ocupate cu drone de atac”

UPDATE 00:03

Times of Israel, citând o sursă din ședința cabinetului de război al țării, a raportat că, în acest moment, Israelul crede că amânarea unui răspuns la atacul Republicii Islamice nu va face rău și va lăsa oficialii iranieni cu „anxietate” cu privire la acest posibil răspuns.

Sursa a declarat pentru The Times of Israel că răspunsul Israelului ar putea fi „în interiorul sau în afara Iranului”.

Potrivit acestui raport, poziția majorității membrilor cabinetului este că Israelul ar trebui să răspundă cu forță la atacul Republicii.

UPDATE 23:48

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat marți că SUA intenționează să lovească Iranul cu noi sancțiuni în zilele următoare din cauza atacului său fără precedent asupra Israelului, iar aceste acțiuni ar putea încerca să reducă capacitatea Iranului de a exporta petrol.

„În ceea ce privește sancțiunile, mă aștept pe deplin să luăm măsuri suplimentare de sancțiuni împotriva Iranului în zilele următoare”, a declarat Yellen într-o conferință de presă în marja reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale la Washington.

UPDATE 23:41

Regele Abdullah al II-lea: Iordania nu va fi un câmp de luptă pentru niciun partid, iar securitatea și suveranitatea sa sunt mai presus de orice considerente.

UPDATE 23:40

Norvegia cere cetățenilor să părăsească Iranul.

UPDATE 23:38

Purtătorul de cuvânt al IDF:

Un alt asasinat vizat în ultimele ore – IDF l-a eliminat pe comandantul unității de rachete și rachete din sectorul vestic al forței Radwan.

IDF l-a atacat și ucis, folosind o aeronavă a Forțelor Aeriene, în zona Kfar Donin, pe teroristul Muhammad Hossein Matzafa Shouri, comandantul unității de rachete și rachete din sectorul vestic din unitatea Radwan a organizației teroriste Hezbollah.
Hasin a fost responsabil pentru planificarea și execuția multor planuri de trage de rachete către spatele israelian.

Ca parte a funcției sale, a fost implicat în promovarea și planificarea lansărilor de rachete și rachete către statul Israel din zona sectorului central și vestic din Liban.

Mahmoud Ibrahim Fadlallah, un agent al unității de rachete și rachete a organizației teroriste Hezbollah, a fost, de asemenea, ucis în atac.

UPDATE 22:59

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost principalul partid de vină pentru atacul fără precedent cu rachete al Iranului asupra Israelului în weekend.

„Principalul responsabil pentru tensiunea care ne-a cuprins inimile în seara zilei de 13 aprilie este Netanyahu și administrația lui sângeroasă”, a spus liderul turc, care critică în mod regulat Israelul și conducerea acestuia, în declarații televizate.

„Cei care au tăcut luni de zile cu privire la atitudinea agresivă a Israelului au condamnat imediat răspunsul iranian”, a spus el. „Dar Netanyahu însuși este primul care ar trebui condamnat”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În ultima reuniune a cabinetului de război israelian, oficialii au luat decizia de a răspunde atacurilor Iranului de sâmbătă. Forțele israeliene ar putea lovi ținte în interiorul Iranului „cât mai curând posibil”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu deține informații privind planurile Israelului.

Miniștrii din Guvern l-au sfătuit pe Netanyahu să atace instalațiile sensibile din Iran, ca răspuns la atacul iranian împotriva Israelului.

Orientul Mijlociu este în tensiune maximă, la fel ca Administrația SUA, care se teme de escaladarea conflictului.