• Mâine, în Statele Unite ale Americii, va putea fi observată o eclipsă totală de soare.
  • Fenomenul este unul impresionant.
  • Pe lângă spectaculozitatea sa, este și o ocazie rară pentru cercetătorii care studiază straturile superioare din jurul Pământului.

Cercetătorii vor studia mai exact ionosfera. Este interesant de spus despre această ionosferă că nu reprezintă un strat de aer cum este atmosferă de exemplu, ci grosimea ei este determinată de radiațiile solare. Aceasta înseamnă că, de exemplu, noaptea este mai subțire, mai îngustă cam de 60 km, ziua este mai groasă, aproximativ de 300 km, dar bineînțeles, în condiții normale această trecere se face încet.

În cursul eclipsei solare, această schimbare se face destul de drastic, de dramatic, de repede și bineînțeles soarele este acoperit de lună. Marginea aceea a umbrei creează o posibilitate unică pentru cercetători de a vedea ce se întâmplă cu aceste radiații și în plus, ce se va întâmpla cu perturbațiile solare de la suprafața soarelui. De altfel, această eclipsă de soare ar putea fi vizibilă din Statele Unite în toată jumătatea de est a țării. Eclipsa va „intra” dinspre Mexic, în sudul țării, și va traversa în diagonală tot estul, toată emisfera de est. Va ieși undeva după ce a părăsit statul New York, în nord-estul țării.

Eclipsa este importantă pentru că dă posibilitatea observării fenomenelor solare în condiții deosebite, cum altfel nu le putem observa. Este foarte interesantă această margine a umbrei solare. În această situație cercetătorii pot observa ce se întâmplă atât în ionosferă, deci aceste radiații vor scădea foarte brusc, vor putea vedea ce impact au radiațiile solare asupra ionosferei. Acest lucru se va întâmpla cu ajutorul a 3 radiotelescoape, deci emisiile radio vor putea fi observate.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Pe de altă parte, erupțiile solare de la suprafața soarelui sunt la fel foarte interesante și importante de observat, iar eclipsa solară va da posibilitatea pentru o vizibilitate mult mai bună decât în condiții normale.

Citește și