• S-a deschis expoziția „Inventând impresionismul” la Muzeul Orsay.
  • Evenimentul celebrează 150 de ani de la nașterea impresionismului.
  • La cinemateca franceză, James Cameron expune obiecte din Avatar, Titanic sau Terminator.

În urmă cu 150 de ani, pe 15 aprilie 1874, s-a deschis la Paris prima expoziție impresionistă. „Flămânzi de independență”, Monet, Renoir, Degas, Morisot, Pissarro, Sisley și chiar Cézanne au decis să se elibereze de reguli organizând propria expoziție, în afara canalelor oficiale. Așa s-a născut impresionismul. Pentru a sărbători această aniversare, Musée d’Orsay prezintă aproximativ 130 de lucrări și aruncă o privire nouă asupra acestei date cheie.

„Paris 1874” face un bilanț al circumstanțelor care i-au determinat pe acești artiști să se reunească pentru a-și expune lucrările împreună. Climatul este cel al unei perioade postbelice, dupa Războiul franco-german si un război civil violent. În acest context de criză, artiștii își regândesc arta.

Un mic „clan de rebeli” pictează scene din viața modernă sau peisaje în tonuri deschise și cu o notă plină de viață, schițate în aer liber. După cum notează un observator, „ceea ce par să caute mai presus de toate este impresia”.

În „Paris 1874”, o selecție de lucrări apărute la expoziția impresionistă din urma cu 150 de ani este pusă în perspectivă cu picturi și sculpturi expuse în același timp la Salonul Oficial. Această confruntare fără precedent ne permite să recreăm șocul vizual al lucrărilor expuse atunci de impresioniști, dar și să-l nuanțăm, prin paralele și suprapuneri neașteptate între prima expoziție impresionistă și Salon.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

James Cameron expune la Cinemateca din Paris obiecte culte din filmele sale. O expoziție excepțională a marelui cineast a început săptămână aceasta. La Cinémathèque, poate fi văzută o gamă incredibilă de piese rare și inedite din imensa colecție privată a regizorului. O expoziție majoră care povesteste procesul creativ al acestor filme devenite acum culte, ca Terminator, Aliens, Titanic sau Avatar. În total, peste 300 de lucrări originale sunt prezentate publicului. Desene, accesorii, inclusiv costume, fotografii sau dispozitive 3D proiectate sau adaptate de Cameron. O expoziție plină de surprize, absolut demnă de notat în calendarul tău cultural pentru luna aprilie!

Citește și