• Șefa laboratorului în care a fost creat serul AstraZeneca poate câștiga 23 de milioane de euro
  • Valoarea de listare a companiei Vaccitech ar putea fi de 500 milioane de euro
  • Acțiunile BioNTech au crescut cu 200% de la izbucnirea pandemiei
  • CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a intrat în topul miliardarilor Forbes

Vaccinurile sunt o afacere bănoasă, e clar. Sarah Gilbert, șefa laboratorului de la Oxford unde a fost creat vaccinul AstraZeneca, ar putea câștiga peste 23 de milioane de euro. Pentru asta, Vaccitech, compania care deține drepturile pentru ser și pe care a fondat-o, trebuie să fie listată la bursă.

Financial Times scrie că valoarea de listare a companiei ar putea fi de aproape 500 de milioane de euro. Dar Sarah Gilbert are doar 5,2% din companie. O parte egală are Andrew Hill, cercetător la Universitatea din Liverpool, iar Alphabet, compania-mamă a Google, deține 12%.

Și fondul de investiţii american care a făcut 3 miliarde de dolari din vânzarea WhatsApp, adică de 50 de ori investiţia iniţială, deține aici 10%. E o sumă generoasă cea pe care o va încasa profesoara de la Oxford, dar departe de ceea ce câștfigă creatorii celorlalte vaccinuri.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Acțiunile BioNTech, compania germană care a creat rețeta vaccinului Pfizer, au crescut cu 200% de la izbucnirea pandemiei. Averea fondatorilor companiei a ajuns la 3,4 miliarde de euro. Iar CEO-ul Moderna a intrat în topul miliardarilor Forbes, cu o avere de 3,6 miliarde de euro.