- Agenția Fitch Rating estimează pentru România un deficit bugetar de 9,5% din PIB în 2020
- Economia României se va contracta cu 5% în 2020, o performanță bună față de alte țări
- Rata şomajului ar urma să atingă un vârf de 7,3% în 2021, după care va scădea uşor în 2022
România a trecut ca prin urechile acului. Și a scăpat. Agenția de evaluare financiară europeană Fitch Ratings a menținut ratingul țării noastre. Acest indicator contează la costurile cu care se împrumută statul sau marile companii dintr-o țară.
Advertisment
Din cauza deficitului bugetar mare era să nu primim note bune. Agenția estimează că o să ajungem în acest an la un maxim istoric de 9,5% din PIB. În special din cauza cheltuielilor pentru COVID-19. Analistul economic Adrian Mitroi spune că ratingul este foarte important pentru România, mai ales în acest moment.
Adrian Mitroi, analist economic: „Deci este un mesaj atât de îngrijorare dar și de confort și a venit exact la momentul potrivit și atenție la consecințele pe care le-ar fi avut. Scăderea de rating , de exemplu, cu un procent în general , cu o treaptă, se duce în deficit bugetar sau în cheltuieli cu dobânzile să zicem, tot cu un procent.”
Recomandări
Totuși, de la scăderea de rating ne-au salvat datoriile, care deși par multe sunt mai mici decât în alte țări.
Adrian Mitroi, analist economic: „Să ne uităm la acest rating ca și o prioritate națională. Pentru noi este foarte, foarte important să rămânem în plutonul acesta de investment grade și alte țări care sunt ca și noi se împrumută mult mai ieftin. Ce s-ar întâmpla dacă noi am cădea de aici? Consecințele s-ar duce și în dobânzi și în deficit și e mult mai complicat.”
Partenerii noștri