• Noile reguli aliniază legislația românească la legea europeană anti-terorism
  • Instituțiile financiare au obligația să raporteze către ANAF datele despre cetățeni și companii
  • Datele de identificare ale clienților, datele persoanelor cu drept de semnătură, datele beneficiarului tranzacției vor putea fi verificate de ANAF

E pandemie, sunt restricții, condiții perfecte pentru Big Brother. România se trezește cu o lege care ne mai apropie un pic de lumea lui Orwell. ANAF, adică statul, va avea acces la toate datele bancare si virtuale ale persoanelor fizice.

Toate instituțiile financiare vor fi obligate să raporteze către ANAF toate informațiile financiare pe care le au despre firme și cetățeni. Pretextul? Legile anti-terorism, care se aliniaza cu legile europene.

În premieră, ANAF urmează să monitorizeze inclusiv tranzacții cu „monede virtuale” și „portofele virtuale”.

Datele care vor fi raportate la ANAF:

  • Date de identificare ale clienților
  • Datele persoanelor cu drept de semnătură
  • Datele beneficiarului tranzacției
  • Vor fi verificate și criptomonedele

Toate aceste date merg automat la Oficiul Național pentru combaterea spălării banilor, și, la cerere, la autoritățile locale.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Revolut scapă de lupa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Fiscul poate avea acces doar la contul global pe care Revolut îl are la Libra Internet Bank. Conturile individuale nu pot fi supravegheate detaliat şi nici nu pot fi blocate, decât dacă instanţa din Lituania îţi dă acordul. Revolut nu este rezidentă în România, ci în Lituania. Revolut este folosit de peste 1 milion de români.

România risca infringementul. Chiar avem încă pe rol un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru netranspunerea în legislația națională a acestor directive europene. Băncile erau oricum obligate să solicite informații cu privire la sursa banilor, pentru sumele mai mari sau pentru tranzacțiile suspecte. Acum sunt centralizate la ANAF”, a spus analistul financiar Irina Chițu, la Aleph News.

Noutatea directivei este că statul va ști, la fiecare pas, ce tranzacții fac românii, spune avocatul Adrian Cuculis.

„Noi avem o problemă pentru că mereu de fiecare dată când am avut de implementat o directivă europeană, am implementată-o după bunul plac. De azi, ANAF se poate uita ce avem în buzunarul electronic, adică în conturi băncile sunt obligate să trimită raportări către ANAF”, a spus avocatul.