• Un studiu a constatat că miliardarii nu sunt mai deștepți decât noi ceilalți.
  • Sociologii de la Universitatea din Linköping au analizat datele de la 59.000 de bărbați suedezi, apoi le-au urmărit viața timp de mai bine de un deceniu.
  • Cercetătorii au descoperit că persoanele care fac parte din cei 1% cu venituri de top au obținut rezultate mai slabe la testele de abilități cognitive.

Un studiu a constatat că miliardarii nu sunt mai deștepți decât noi ceilalți. Sociologii de la Universitatea din Linköping, Suedia, au analizat datele de la 59.000 de bărbați suedezi, apoi le-au urmărit viața timp de mai bine de un deceniu. Cercetătorii au descoperit că persoanele care fac parte din cei 1% cu venituri de top au obținut rezultate mai slabe la testele de abilități cognitive în comparație cu restul care au câștigat ceva mai puțin, relatează The Guardian.

Sociologii au descoperit o legătură puternică între cât de deșteaptă este o persoană și cât de mult câștigă – până când ajunge la un salariu de 46.700 de lire sterline pe an. După aceea, miliardarii sunt definiți de factori precum norocul, trecutul și personalitatea.

„De-a lungul unei dimensiuni importante a meritului – capacitatea cognitivă – nu găsim nicio dovadă că cei cu locuri de muncă de top care primesc salarii extraordinare sunt mai merituoși decât cei care câștigă doar jumătate din acești banii”, au notat cercetătorii.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Nu e nimic surprinzător. Trebuie doar să te uiți la feed-ul de Twitter al lui Elon Musk pentru a realiza că a fi obscen de bogat nu înseamnă automat a fi incredibil de inteligent. Totuși, diferența salarială dintre directorii generali și angajați a crescut anul trecut. Directorii executivi ai companiilor americane unde personalul este prost plătit au câștigat în medie 10,6 milioane de dolari, în timp ce muncitorul mediu a primit doar 23.968 de dolari.

Diferența salarială nu este la fel de puternică în Marea Britanie, dar este totuși mare. O analiză de anul trecut a constatat că directorii executivi din 350 de companii de top au încasat de 63 de ori salariul mediu al unui lucrător din companiile lor, în timp ce 43 au primit de peste 100 de ori salariul mediu al angajaților lor în 2020.

Citește și: