• ASF analizează mai multe documente ale firmelor ce fac obiectul supravegherii
  • Au fost găsite exemplare date spre aprobat care nu corespund unele cu altele
  • Un nou Serviciu care va verifica astfel de documente a fost înfiinţat recent

În cele trei sectoare de sub lupa Autorităţii de Supraveghere Financiară, adică asigurări, piaţa de capital şi pensii private, au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte documentele trimise Consiliului spre a fi aprobate.

Nici Direcţia Judiciară nu a avut acte în regulă. Exemplarele nu corespund între ele. Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF România, explică situaţia.

S-a constatat întocmirea unor documente ce urmau a fi prezentate în atenţia Consiliului spre aprobare, spre avizare, documente întocmite în mai multe exemplare, în care exemplarele, în redactarea lor, difereau de la exemplarul I la exemplarul IV, de exemplu, ceea ce putea conduce la vicii de procedură atunci când s-ar fi finalizat aceste documente, cu luare unor hotărâri de către Consiliu în sensul sancţionării unor entităţi supravegheate. Companiile care fac obiectul supravegherii sunt toate companiile care activează în cele trei pieţe. Resubliniez. Astfel de sesizări făcute de presă nu au surprins actuala conducere a Autorităţii”, a spus Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF România.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În cazul în care va fi dovedită încălcarea legii, vinovaţii vor plăti în faţa instanţei. De altfel, ASF a înfiinţat recent un nou Serviciu care se va ocupa de verificarea documentelor care ajung în atenţia Consiliului.

Doi experţi în management şi experţi pe pieţe iau la puricat corectitudinea şi temeiul întocirii fiecărui act care ajunge în atenţia preşedintelui şi în atenţia Consiliului”, a adăugat Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF România.

Rolul Autorităţii de Supraveghere Financiară este pentru piaţa financiară la fel cum e al BNR pentru bănci. Pensiile private sunt acum la active de 13 miliarde de euro, iar piaţa de asigurări se ridică la 2-3 miliarde de euro.

Pot confirma că actuala conducere a ASF a demarat un amplu process de evaluare a întregii activităţi a Autorităţii, dar şi a subiectele care au adus atingere credibilităţii ASF de-a lungul timpului. (…) De altfel, presa a mai semnalat cu mai multe luni în urmă fel de fel de nereguli sau situaţii care presupun cel puţin conflice de interese ale unor angajaţi ai Autorităţii.”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ASF.