• La ora 12 erau înscrise 17.423 de IMM-uri, conform Ministerului Economiei
  • Startul a fost dat la ora 10
  • Antreprenorii pot obține o sumă nerambursabilă, fără să depășească 150.000 de euro

După restricțiile și efectele negative ale epidemiei, antreprenorii au parte și de o veste bună. De astăzi de la ora 10 s-a dat startul la granturile pentru capital de lucru.

Este vorba despre o categorie de granturi, din cele trei din cadrul Schemei de Ajutor de Stat. Mai exact, cele pentru firmele a căror activitate a fost interzisă sau suspendată în pandemie. Dacă cifra de afaceri pentru anul 2019 este între 5.000 și 13.500 de euro, primești granturi în valoare de 2.000 de euro. Dacă cifra este între 13 mii și 1 milion de euro, vei primi 15 % din valoarea cifrei de afaceri, dar nu mai mult de 150.000 de euro.

Ovidiu Gheorghe reprezintă producătorii și distribuitorii de vin și a vorbit despre felul în care Guvernul îi susține. Atât industra producătoare de vin, cât și cea de distribuție au fost excluse de la finanțare, asta reiese din legea publicată în Monitorul oficial.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI

Ovidiu Gheorghe, reprezentantul producătorilor și distribuitorilor de vin: „Reprezentăm sute de mii de angajați. Avem un rol important în piață, pentru că distribuim bunuri de larg consum, inclusiv alimente. Cum HoReCa suferă, noi, în calitate de furnizori suferim.”

În aprilie au fost înregistrate cifre de afaceri și cu 130% mai mici, față de luna aprilie a anului precedent, din cauza retururilor. Despre cum a afectat pandemia producătorii de vin, Ovidiu Gheorghe spune că au avut de suferit cel mai mult producătorii mari, iar cei mici au reușit să vândă online. Din cauza lipsei de măsuri adoptate de Guvern, producătorii s-au trezit că nu au avut unde să depoziteze noul lot de must și vin, pentru că tancurile erau deja pline. Ei au fost nevoiți să trimită vinul la distilat pentru a se transforma în dezinfectant și biocide. Și în acest caz, Ministerul Agriculturii a reacțioant cu întârziere și a emis un Ordin de Minsitru când producătorii culegeau deja strugurii.