• Arabia Saudită anunță că investește 40 de mld. de dolari în programe A.I.
  • Monarhia devine cel mai mare jucător în proiecte dedicate Inteligenței Artificiale.
  • MBS vrea să își spele imaginea după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.
  • Arabia Saudită a investit și în firma ginerelui fostului președinte american, Donald Trump.

Guvernul Arabiei Saudite intenționează să creeze un fond de aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru a investi în Inteligența Artificială. Scopul? Crearea de programe care să remodeleze atât job-urile, cât și traiul zilnic al oamenilor. Informația este confirmată de către surse care au avut acces la dosarul proiectului.

Ce informații cunoaștem până acum despre această investiție?

Știm că reprezentanții Fondului de Investiții Publice al Arabiei Saudite au discutat despre un potențial parteneriat cu Andreessen Horowitz, una dintre cele mai importante firme de capital de risc din Silicon Valley, și de asemenea cu alți finanțatori. Fondul tehnologic planificat ar face din Arabia Saudită cel mai mare investitor din lume în inteligență artificială, reflectând ambițiile monarhiei în afaceri globale, precum și eforturile de a-și diversifica economia și de a se impune ca un jucător influent în geopolitică.
Ținta de 40 de miliarde de dolari ar depăși sumele strânse de obicei de firmele americane de capital de risc și ar fi eclipsată doar de SoftBank, conglomeratul japonez care a fost mult timp cel mai mare investitor din lume în start-up-uri.

Câtă încredere poate suscita Arabia Saudită, o țară care nu se bucură de cea mai bună reputație în ceea ce privește democrația?

Parțial din cauza influenței sale financiare enorme și a ambițiilor în creștere, cei din cercurile internaționale de afaceri monitorizează îndeaproape mișcările făcute de Fondul de Investiții Publice, care a fost creat în 1971.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII


Este și o cale de a face poate uitat un eveniment care datează din 2018, când agenții țării l-au ucis pe jurnalistul saudit disident Jamal Khashoggi în consulatul regatului din Istanbul, la comada directa a Printului Moștenitor, MBS.

În 2022, guvernul saudit a investit miliarde într-o firmă condusă de ginerele fostului președinte Donald J. Trump, Jared Kushner, printre alții, ceea ce a fost interpretat ca o mișcare politică.

Citește și