• În România sunt peste 10.000 de bancomate.
  • Banii din bancomate sunt asigurați.
  • Bancomatele performante pulverizează vopsea pe bani, în caz de jaf.

Chiar a fost jaf la drumul mare, în dimineața asta, în Otopeni, unde hoții au aruncat în aer două bancomate lângă DN1.

Nu e primul caz de acest gen, așa că putem vorbi despre un fenomen. E treaba polițiștilor să facă ancheta și să prindă hoții, însă care este povestea industriei bancomatelor. Pentru că sunt peste 10 mii în România, iar multe dintre ele sunt vulnerabile.

Din cele 10 mii de bancomate din România, 30% sunt din 2010

Din totalul celor peste 10 mii de bancomate din România, circa 30% sunt bancomate vechi, adică au fost aduse undeva în jurul anului 2010, potrivit estimărilor din industrie.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Jumătate sunt în sediile băncilor, jumătate sunt în centre comerciale ori în plină stradă. Banii furați din bancomat sunt asigurați, astfel că banca nu va pierde acele sume. Cea mai mare pagubă pentru bancă este, însă bancomatul în sine, pentru că unul mai sofisticat costă 20.000 de euro.

„Nu știu ce s-a întâmplat exact în Otopeni, dar din experiența din industrie, există o modalitate prin care se injectează gaz în zona de seif, se aprinde acel gaz și în urma exploziei seiful cedează și au acces la banii dinăuntru”, a explicat Bogdan Constantinescu, directorul unei companii de IT.

Bogdan Constantinescu e un manager care cunoaște în detaliu această piață a bancomatelor din România, un business de circa 20 – 30 de milioane de euro pe an. Acesta a spus și care e cea mai eficientă soluție de a-i descuraja pe spărgătorii de bancomate. E ceva destul de sofisticat și rar folosit în România.

„Acele dispozitive, în urma unui vandalism, împrăștie o cerneală pe bancnote. Bancnotele nu mai pot fi în mod normal utilizate, Sunt pătate și culoarea respectivă de cerneală e destul de evidentă și de cunoscută. În plus, bancomatele au un software care le permite să identifice aceste pete de cerneală”, a mai spus Bogdan Constantinescu.