• Trei sferturi dintre economişti se aşteaptă ca Fed să reducă rata fondurilor federale de la actualul maxim al ultimilor 22 de ani, de 5,25-5,5%.
  • Aceasta este o mişcare mult mai târzie şi mai mică decât cea pe care o preconizează Wall Street.
  • Banca centrală a SUA va amâna reducerea ratelor dobânzilor până cel puţin în iulie 2024.

Banii ieftini nu revin prea curând: Economiştii anticipează că Fed va menţine dobânzile la maximul ultimilor 22 de ani cel puţin până în iulie 2024. Iar trei sferturi dintre economişti se aşteaptă ca Fed să reducă rata fondurilor federale de la actualul maxim, potrivit Ziarului Financiar.

„Toți analiștii, în acest moment, prognozează că dobânzile nu vor scădea foarte mult. Analiștii locali, pentru dobânzile din România, estimează că Banca Națională a României va începe scăderea dobânzilor în a doua jumătate a lui 2024, iar asta în condițiile în care inflația începe să dea înapoi destul de serios. În America este o particularitate față de noi, și anume faptul că dobânzile sunt mai sus decât inflația. Americanii au inflație de 3%, iar dobânzile sunt undeva la 5%. Atunci, dobânzile sunt cu două puncte peste inflație”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Banca centrală a SUA va amâna reducerea ratelor dobânzilor până cel puţin în iulie 2024 şi va oferi o uşurare mai mică decât se aşteaptă pieţele financiare, potrivit principalilor economişti din mediul academic chestionaţi de Financial Times.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Citește și