• Un raport Bloomberg îți arată cât de periculos poate fi aerul condiționat.
  • Creșterea numărului de aparate de aer condiționat generează o cerere crescută de energie electrică care afectează clima, scrie Bloomberg.
  • Emisiile de dioxid de carbon au crescut cu încă 2 procente în 2018, acesta fiind cel mai rapid ritm de sporire din ultimii 7 ani.
  • În SUA, 90% din gospodării au aer condiționat, în schimb în Germania doar 3%, procent similar cu cel al Marii Britanii.

Este minunat să intri într-o cameră cu aer condiționat, într-o vară călduroasă, nu-i așa? Dar știai că dorința de răcoare crește producerea aparatelor de aer condiționat care prin urmare generează o cerere crescută de energie electrică care afectează clima? Un raport Bloomberg îți arată cât de periculos poate fi aerul condiționat pentru omenire.

Aproape toți americanii au aparate de condiționat, fie în case, fie în companii și aproape nimeni nu are instalat un astfel de aparat în Germania, cel puțin nu încă.

Sursa foto: HEPTA

Prin facilitarea concentrării la locul de munca pentru persoanele din spații aglomerate și asigurarea unui somn de calitate pe timpul nopții, aerul condiționat a avut un impact major în prosperitatea globală si de-a lungul ultimelor decenii, iar această revoluție este doar la început. Aproape jumatate din gospodăriile din China au instalat acest aparat modern, însă din cele 1,6 miliarde de persoane din India si Indonesia, doar 88 de milioane au acces la aer conditionaț în casă, după cum notează Bloomberg New Energy Finance intr-un raport recent.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Potrivit Agenției Internaționale a Energiei, datorită creșterii demografice și a măririi veniturilor, numărul aparatelor de aer condiționat instalate la nivel global ar putea crește cu 1.6 miliarde la mijlocul secolului.

În prezent sunt montate 5,6 miliarde de aparate de aer condiționat.

Acestea sunt vești încurajatoare pentru producătorii de aparate de aer condiționat din SUA, precum Carrier (United Teghnology Corp), Ingersoll-Rand Plc și Johnson controls Plc. Și cum această creștere va fi semnificativă în Asia, companiile chineze Gree Electric Appliances, Qingdao Haier, Midea Group și compania japoneză Daikin Industries Ltd ar putea fi marii beneficiari.

Exista totuși o problemă notabilă: ce impact va avea această cerere crescută de energie electrică asupra climei?

Emisiile de dioxid de carbon au crescut cu încă 2 procente în 2018, acesta fiind cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 7 ani. Această creștere este alarmantă, luând în considerare informațiile pe care le deținem privind constantele schimbări climatice îngrijorătoare. Însă și motivul care a generat această creștere este important, întrucât temeperaturile extreme din ultima vreme au generat o cerere crescută de aparate de aer condiționat și încălzire în 2018, potrivit raportului anual al sectorului energetic realizat de BP Plc.

Este ușor să ne imaginăm un cerc vicios în care temperaturile extreme generează o solicitare crescută de aer condiționat și implicit de energie electrică, creând astfel mai multe emisii nocive si temperaturi chiar mai ridicate. Acest efect se resimte și local, întrucât aparatele de aer condiționat emit căldura în exterior, exacerbând așa numită insulă de caldură urbană, care determină temperatura din orașe să fie mai ridicată decât cea din mediul rural.

BNEF se așteaptă ca această cerere de aer condiționat din partea sectorului comercial și rezidențial să crească peste 140% pana în anul 2050 – o creștere comparabilă cu întregul consum de energie electrică în toate Uniunea Europeană. Aerul condiționat va reprezenta 12,7% din consumul de energie electrică până la mijlocul secolului.

 Din fericire însă, o mare parte din acest consum va fi susținut de panourile electrice întrucât nevoia de răcoare este mai accentuată ziua decât pe timpul nopții. Dar din cauza ca temperatura nu revine la un nivel confortabil nici după apusul soarelui, există pericolul ca acest surplus de energie necesară să fie livrat de termocentrale.

Revoluția LED

Revolutia LED a avut în prim plan inovația dar și eficiența energetică strict menționată pe produse și scoaterea din uz a tehnologiei depășite. Un proces similar este necesar și în cazul aerului condiționat. În acest sens s-a facut un pas important în luna ianuarie, odată cu Amendamentul Kigali al Protocolului de la Montreal. Deși mai puțin cunoscut, acesta țintește să elimine folosirea hidrofluorocarburilor utilizate la scara larga de sistemele de aer condiționat. Administrația Donald Trump încă nu a trimis acest amendament în Senat pentru ratificare, cu toate că producătorii americani ar putea beneficia de cererea acestor noi tehnologii.

KIGALI/Sursa foto: HEPTA

 Trump cunoaște importața aerului condiționat. Acesta petrece mare parte a timpului la Palm Beach, un loc care nu ar putea exista fără această tehnologie, astfel încât ar trebui să își amintească următoarele: poți răci a 19-a gaură, însă nu poți răci întregul teren de golf și începe să devină îngrozitor de cald, subliniază Bloomberg.