- O ie 100% tradițională poate costa până la 5.000 euro.
- O ie „fake” costă și 400 euro.
- Pe piaţa românească fibrele se importă din India, China, Turcia şi Italia.
- România avea în perioada interbelică magazin propriu de ii lângă Lanvin, la Paris.
Tradiția e încă bogăție pentru cei cu spirit antreprenorial.
De la ie vine lecția supraviețuirii culturale. A câștigat lupta cu timpul și cucerește podiumurile internaționale de modă. Pictată de Matisse și fascinantă pentru mulți, cămașa tradițională românească a devenit obiect de business – până la 5.000 de euro a ajuns să coste una făcută manual! O singură problemă spun producătorii de la noi că au – fakeurile.
Cele mai multe ii, în ghilimele ii, bluze de inspiraţie, nu sunt cele produse în România. Pe piaţă, se vând în principal produse de import. Aşa cum avem fake-news, avem şi fake-ia. Sunt vândute ca ii româneşti, iar preţul lor foarte mic le face foarte accesibile”, a afirmat Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii „La Blouse Roumaine”.
Ia, bună pentru orice ținută
„Undeva la 60% din comenzi sunt legate de ie. Am avut şi clienţi din străinătate, nu neapărat turişti. O parte din ele se fac la Haţeg. Zona Maramureş, zona de sud este clar lider”, a reacționat și Antoaneta Mareș, proprietar Blouse Roumaine Shop.
„Ţărăncuţă, ţărăncuţă, cu bujori în obrăjori. Este superbă. Eu port ie. Tu porţi ie? Pentru aceasta aş vedea o ţinută relaxată, de vară” – Mihaela Gurău, influencer.
„Nu ştii mâine cu ce să te îmbraci la birou? Ei bine, este foarte simplu. O pereche de pantaloni office, o pereche de pantofi cu toc mic, un sacou şi o ie”, a spus Georgiana Grama, influencer.