• 2 din 3 români se folosesc de serviciile bancare, conform IRES
  • Din 2017 și până acum, gradul de incluziune financiară a crescut cu 20%
  • Ponderea celor care scot numerar de la bancomat a scăzut cu 30%

Cash sau card? Cash-ul își pierde ușor, ușor din putere. Ponderea persoanelor care retrag numerar de la bancomat a scăzut cu 30% față de acum cinci ani, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie.

2 din 3 români se folosesc de serviciile bancare pentru a efectua plăți: conturi, carduri, depozite. În 2017 doar 58% dintre români foloseau astfel de servicii. Acum sunt cu 20% mai mult.

Anul trecut, ce-i drept, am fost și nevoiți să o facem. Așa am ajuns să ne căutăm de cash în buzunare și să dăm doar de card. 43% plătescu cu cardul la comercianți, 27% au încredere să plătească online. Și odată cu serviciile acestea de online banking, peste jumătate dintre români merg la bancă mai rar de o dată pe lună.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Pentru economisiere, 14% dintre români au depozite bancare și tot 14% au un cont de economii. Un alt studiu Reveal arată că jumătate dintre români preferă să pună banii la bancă. Mai sunt și sceptici, 30% dintre respondenți au declarat că ar prefera să păstreze banii economisiți într-un plic în diferite locuri din casă.