• Neuralink a făcut primul implant în creierul unui om.
  • Dispozitivul citește activitatea cerebrală și comandă alte aparate.
  • Costul unui implant Neuralink ar putea porni de la 10.500 de dolari.

Primul implant cerebral a devenit realitate. Reușita Neuralink marchează un moment istoric în evoluția umană spre o lume în care putem să sperăm chiar la nemurire.


Compania fondată de Elon Musk a fost precedată și de alți cercetători, iar primele implanturi pe oameni s-au făcut în urmă cu 3 decenii.


Cercetările asupra tehnologiei au început în anii 1970 la Institutul de Cercetare a Creierului de la Universitatea California din Los Angeles, sub supravegherea neurologului, dr. Jacques J. Vidal. Cercetătorilor le-a fost nevoie de mai mult de două decenii pentru a pune bazele tehnologice de bază necesare pentru a progresa de la modelele animale, dar la mijlocul anilor 1990 primele prototipuri BCI au fost instalate în craniul uman.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE


Philip Kennedy, un alt pionier în acest domeniu, a fost implicat în dezvoltarea unor implanturi cerebrale timpurii. În 2014, el a plătit pentru a avea implantat în cap un dispozitiv precursor Neuralink.
Si mai exista si un BCi endovascular care a fost implantat deja la spitalul Muntele Sinai din NY de compania Synchron si care promite să permită persoanelor cu afectiuni grave sa controleze de la distanta dispozitivele prin ganduri.

Care este povestea implantului în creier pe care îl vedem acum la Neuralink?


Aventura lui Elon Musk, în acest domeniu atât de complex și necunoscut, a început în 2016 prin crearea companiei Neuralink. Misiunea era simplă și extrem de dificilă: să fie creată o interfață implantată în creier prin care să putem comunica cu dispozitivele electronice din jur.
Acest lucru a fost obținut după numai 8 ani, în care Neuralink a strâns 643 de milioane de euro, o sumă infimă, dacă ne gândim la câte încasări ar putea aduce în viitor această interfață electronică, implantată în creier.
Elon Musk spune că omul care a primit acest implant numit Telepatia se recuperează după operație.
De la primul implant de interfață creier-computer în anii ’90, progresele tehnologice au fost semnificative.

Cum funcționează Neuralink și cât costă?


Dispozitivul este compus dintr-o carcasă exterioară pe craniu și o dantelă neuronală cu 1.024 de electrozi, implantată printr-o procedură precisă realizată de un chirurg robot. Această rețea permite monitorizarea și interpretarea activității neuronale, deschizând noi posibilități în medicină și tehnologie. Neuralink nu a anunțat prețul pentru implant.

Cu toate acestea, Bloomberg estimează costul la 10.500 de dolari (aproximativ 8.300 de lire sterline) și sugerează că companiile de asigurări ar ajunge să fie taxate cu 40.000 de dolari (31.500 de lire sterline) pentru procedura în SUA.

Citește și