• Rata inflației la cafea este în scădere din octombrie 2022, când a fost cel mai ridicat (+17,4%).
  • În martie 2024, rata anuală de modificare a prețului de consum al cafelei în UE a fost de +1,0% .
  • În 15 țări din UE, rata inflației la cafea a fost mai mare în martie 2024 decât în martie 2023.

Te energizează, uneori mirosul ei te convinge să te ridici din pat și rămâne o invitație pe care te-ai obișnuit să o faci. Este vorba despre cafea, licoarea preferata de 75 % dintre români. Dacă este un obicei să o consumi, probabil că nu observi mereu dinamica prețurilor. În 15 țări din UE, rata inflației la cafea a fost mai mare în martie 2024 decât în martie 2023.

Cât de scumpă este acum cafeaua?

„Cafeaua s-a scumpit destul de mult în ultimii ani, din mai multe motive. Pentru început, putem vorbi despre schimbările climatice care afectează zonele în care crește cafeaua, aici fiind afectată foarte mult cafeaua de specialitate. Acest tip de cafea este destul de căutată în rândul românilor. La aceste creșteri de prețuri se adaugă și transportul. În România, oricât de proaspătă s-ar spune că este cafeaua, ea ajunge la 6 luni după ce a fost culeasă. Cafeaua s-a scumpit cu 3-4 lei de când s-a terminat pandemia”, a declarat Claudia Rusu, marketing manager cafenea, pentru Aleph News.

Cum îi afectează pe manageri inflația și schimbările de prețuri?

„Cafenelele pun mult accent pe ideea de comunitate. Băutul de cafea este un obicei foarte popular printre români. Pe acest principiu se axează aproape orice cafenea. Cafeaua te ajută să petreci timp cu cei dragi și unește oameni. Altă modalitate prin care atragem oameni este cea a produselor adiacente”, a adăugat aceasta.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Citește și