• România a pierdut 24 miliarde de euro pentru că a fost ţinută în afara Schengen timp de 12 ani.
  • Sergei Stanishev, fost prim-ministru al Bulgariei: Bulgaria a pierdut 7 miliarde de euro.
  • România nu a intrat în spațiul Schengen cu granițele terestre.

România a pierdut 24 miliarde de euro pentru că a fost ținută în afara Schengen, iar Bulgaria 7 miliarde de euro, sunt afirmațiile Sergei Stanishev, fost prim-ministru al Bulgariei şi actual europarlamentar. Cele mai mari pierderi economice sunt la transportul terestru, unde România şi Bulgaria sunt ţinute în afara spațiului de liberă circulație. Social, prima consecință a faptului că România şi Bulgaria sunt ținute la poarta Schengen este creșterea euroscepticismului în aceste ţări, a mai spus Stanishev.

Răzvan Botea, editor ZF: Cele mai mari pierderi au avut loc în transportul rutier, deoarece cea mai mare parte a mărfurilor care sunt trimise în țările din jurul nostru, inclusiv în Uniunea Europeană, care este principalul partener comercial al României, se fac pe cale rutieră.

Același lucru se aplică și cozilor de la vamă, unde camioanele stau ore întregi pentru a trece granița către Bulgaria, către Ungaria. Este relevant de menționat că dacă mărfurile sunt trimise în zona euro, de obicei merg către Ungaria”, a explicat Răzvan Botea, la Aleph News.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Citește și