• La inaugurarea unui nou centru olimpic de înot, reporterii l-au întrebat pe Președintele Emmanuel Macron dacă el crede că Rusia vizează Jocurile Olimpice.
  • „În fiecare zi Rusia publică articole în care spune că nu suntem în măsură să facem asta sau cealaltă, astfel că Jocurile ar fi în pericol”.
  • În prezent, ceremonia din 26 iulie ar trebui să aibă loc pe bărci pe râul Sena, cu peste 300.000 de oameni care vor urmări de pe chei.

Rusia desfășoară o campanie de dezinformare pentru a submina Jocurile Olimpice de la Paris, potrivit Președintelui francez Emmanuel Macron. La inaugurarea unui nou centru olimpic de înot, reporterii l-au întrebat dacă el crede că Rusia vizează Jocurile. „Fără îndoială”, a spus el, „inclusiv în domeniul informațiilor”, scrie BBC.

„În fiecare zi Rusia publică articole în care spune că nu suntem în măsură să facem asta sau cealaltă, astfel că Jocurile ar fi în pericol”. Guvernul francez afirmă că Rusia a intensificat recent atacurile de propagandă împotriva Franței, folosind conturi false pe rețelele de socializare pentru a răspândi zvonuri și dezinformare. Acest lucru vine în urma trecerii lui Macron la o politică mai dură în ceea ce privește războiul din Ucraina, la care nu mai refuză să excludă posibilitatea de a trimite în cele din urmă trupe franceze de partea Kievului.

O rețea de site-uri create de ruși, denumită Portal Kombat, este acuzată de răspândirea unor povești inventate, cum ar fi afirmațiile potrivit cărora mercenari francezi servesc deja în Ucraina sau că Macron și-a anulat o călătorie la Kiev de teama unei tentative de asasinat.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

După atacul terorist de la Primăria Crocus de lângă Moscova, Miniștrii francez și rus ai Apărării au avut miercuri un schimb telefonic. Potrivit lui Macron, acest lucru s-a datorat faptului că Franța deținea informații care i-ar putea ajuta pe ruși să afle mai multe despre presupușii atacatori, din partea secțiunii afgane a grupării Stat Islamic.

În relatarea conversației lor, Ninistrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a declarat că i-a spus omologului său Serghei Shoigu că Franța este îngrijorată de afirmațiile rusești potrivit cărora Kievul s-ar fi aflat în spatele atacului de la Primăria Crocus – afirmații pentru care Franța a spus că nu există dovezi.

Președintele a confirmat pentru prima dată că există planuri alternative pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din iulie, în cazul în care amenințarea teroristă se înrăutățește.

În prezent, ceremonia din 26 iulie ar trebui să aibă loc pe bărci pe râul Sena, cu peste 300.000 de oameni care vor urmări de pe chei. Cu toate acestea, experții au avertizat că această ocazie este foarte vulnerabilă la atacuri teroriste.

„Pregătim mai multe scenarii. Dacă amenințarea ar evolua, dacă am considera că circumstanțele o fac necesară, avem scenarii de rezervă”.

Citește și