• Gabriel Faflei este unul dintre antreprenorii care speră să primească granturile pentru capitalul de lucru
  • Este fondatorul companiei de publicitate Blitz Television
  • 22.000 de companii s-au înscris pentru ajutorul de până la 150 milioane de euro
  • Granturile pentru capitalul de lucru au un buget de 350 milioane de euro
  • Înscrierile se termină azi, la ora 20:00

Gabriel Faflei este unul dintre antreprenorii care speră să primească granturile pentru capitalul de lucru. Toată lumea vede panourile digitale de la metrou sau de la aeroport – nu mulți știu însă că sunt ale lui.
Domeniul publicității a fost afectat direct de pandemie, iar aceste granturi sunt salvarea. S-a înscris, dar cu multe emoții. S-au înscris și firme care nu activau în domenii grav afectate. Înscrierile se termină azi, la ora 20:00

Gabriel Faflei, fondatorul companiei Blitz Television: „Am avut curiozitatea, nevoia de a urmări Anexa 2 din modalitatea de înscriere, evident că pe codurile CAEN găsim o chestie haioasă – erau și cei de la pompe funebre. Modalitatea de înscriere, acest ,,primul venit, primul servit” seamănă cu cozile la carne de pe vremuri. Nu au existat reguli – acest primul venit, primul servit – determină un haos. Procedura de semnătură electronică și de a intra în sistem durează minim 1 minut jumătate, 2, sau 3 – depinde și de conexiune, dar în niciun caz nu poate dura mai puțin de 2 min. Este o anexă discutabilă, există păreri mai mult contra decât pro – la început se vorbea doar de restaurante și business-uri care au avut de suferit direct, după s-au extins – la câteva zile mai apăreau niște domenii, niște voci. Pe de altă parte, iar e o lacună foarte importantă în lege – faptul că în eventualitatea în care voiai să fii eligibil, trebuia să schimbi codul CAEN. Lucrul acesta se poate face în câteva zile, după apariția acelei anexe – iar nu există practic în ordonanță o chestie foarte clară care spune că acel cod CAEN, care poate fi un cod secundar sau schimbat, este cel la care se referă veniturile pentru care ceri acești 15%.

Deci există niște chestiuni care trebuiesc reglate, clarificate de către Ministerul Economiei, astfel încât procesul să fie transparent. Am observat că sunt peste 6.000 firme din cele 20.000, care au coduri CAEN care nu aparțin acelei anexe – deci ar trebui, teoretic, descalificate, fiindcă nu sunt în lista cu pricina. Un alt aspect important- acea normă europeană privind companiile în dificultate – care la fel, este foarte sumar prezentată și discutabilă. Asta înseamnă că orice firmă care are capitaluri negative, practic este considerată în dificultate dacă are mai mult de 3 ani de activitate, iar pe această listă se regăseau la fel vreo 1.800 firme care au aplicat având un capital negativ. Deci trebuie să așteptăm aceste clarificări și să sperăm că acest proces de selecție să fie transparent, la fel cum a fost și publicarea datelor despre înscriere”.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
AUR ESTE GATA SĂ-ȘI ASUME GUVERNAREA
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
PUTIN VORBEȘTE CU PRESA
ROMÂNII NU MERG ÎN VACANȚE