• Vânzările de mașini electrice sunt într-o totală expansiune.
  • În prezent, mai mult de jumătate dintre mașinile electrice aflate în circulație la nivel mondial se află în China.
  • Performanța mașinilor de acest tip va fi îmbunătățită, promit companiile.

Vânzările globale de mașini electrice vor atinge un nou record în acest an. Acestea își vor extinde cota pe piața auto globală la aproape o cincime și vor conduce la o transformare majoră a industriei care are implicații asupra sectorului energetic, în special asupra petrolului, scrie IEA.

Noua ediție a raportului anual Global Electric Vehicle Outlook al AIE arată că în 2022 au fost vândute peste 10 milioane de mașini electrice în întreaga lume și că vânzările ar urma să crească cu încă 35% în acest an, ajungând la 14 milioane. Această creștere explozivă înseamnă că ponderea mașinilor electrice pe piața auto globală a crescut de la aproximativ 4% în 2020 la 14% în 2022 și urmează să se mărească și mai mult în acest an.

„Vehiculele electrice sunt una dintre forțele motrice ale noii economii energetice globale care se dezvoltă rapid și determină o transformare istorică a industriei producătoare de automobile la nivel mondial”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Majoritatea vânzărilor de automobile electrice de până acum se concentrează în principal pe trei piețe: China, Europa și Statele Unite. În prezent, mai mult de jumătate dintre mașinile electrice aflate în circulație la nivel global se află în China. Europa și Statele Unite, a doua și a treia piață ca mărime, au înregistrat o creștere puternică. Vânzările au crescut cu 15% și 55% în 2022.

Se așteaptă ca programele politice ambițioase din marile economii, cum ar fi pachetul „Fit for 55” în Uniunea Europeană și legea privind reducerea inflației în Statele Unite, să crească și mai mult cota de piață pentru vehiculele electrice în acest deceniu și în anii următori. Până în 2030, ponderea medie a automobilelor electrice în totalul vânzărilor în China, UE și Statele Unite ar urma să ajungă la aproximativ 60%.

Au fost anunțate politici de promovare a industriilor naționale care vor îmbunătăți competitivitatea pe piață a vehiculelor electrice în anii următori. Legea Net Zero Industry Act a UE vizează ca aproape 90% din cererea anuală de baterii să fie acoperită de producătorii interni de baterii.

Citește și
Prințul Harry spune că presa tabloidă a fost întotdeauna „a treia parte” în relațiile sale

Schimbare fără precedent: Papa permite pentru prima dată femeilor să voteze la viitoarea reuniune a episcopilor

LVMH a devenit prima companie de 500 de miliarde de dolari din Europa. Ce avere are CEO-ul