• Inflația va atinge o rată medie de 5,78% în următoarele 12 luni, estimează CFA România.
  • „Incertitudinea fiscală ridicată va conduce la încetinirea semnificativă a procesului dezinflaţionist”.
  • Peste 71% dintre analiştii financiari din sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0212 lei/euro.

Analiștii financiari din cadrul asociației CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,07 lei pentru un euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflației va înregistra o valoare medie de 5,78%, conform ultimei prognoze a instituției. Prognoza CFA de creştere economică în 2024 este de 2,6%.

Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, spune că potrivit tuturor datelor economice, euro ar trebui să fie la peste 5 lei.

„De asemenea, aceasta ar fi și evoluția naturală a leului, dacă nu ar fi intervenții în piață, deci nu sunt neapărat greșeli. Acestea sunt cele două motive pentru care analiștii prognozează constant că leul va trece de cinci, că euro va trece 5 lei. Este un prag psihologic, totuși, de la care Banca Națională ține destul de mult, pentru că pur și simplu omul se uită și zice că s-a devalorizat leul. În realitate, dacă ne uităm, ar fi o depreciere foarte mică. Unu-doi, maxim 3% față de ce este acum. Este o depreciere extrem, extrem de mică și naturală și care poate ar face un pic de bine”, a explicat Răzvan Botea, la Aleph News.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Citește și