China nu mai publică datele despre șomajul tinerilor. Cât de prost merge a doua economie a lumii?

20 June 2023, China, Wuhan: Students from Wuhan University watch the flag raising ceremony during the graduation ceremony in the school's stadium in Wuhan. Photo: Ren Yong/SOPA Images via ZUMA Press Wire/dpa

China nu mai publică datele lunare despre rata de șomaj în rândul tinerilor. În iunie, rata șomajului pentru 15-24 de ani a atins recordul de 21,3%, iar indicatorul este văzut drept un semn al încetinirii economiei țării. Rata șomajului pe toate categoriile de vârstă a crescut cu 5,3%, arată datele publicate marți.
Beijingul anunță că trebuie să revizuiască modul în care va calcula datele.

”Economia și societatea se dezvoltă și se schimbă în mod constant. Statistica are nevoie de îmbunătățiri constante”, a spus Fu Linghui, purtător de cuvânt al Biroului Național de Statistică din China, citat de BBC.
Fu a precizat că numărul în creștere al studenților între 16 și 24 de ani a influențat cifrele, dar China nu i-a calculat niciodată că fiind fără ocupație. China a început să publice date despre șomajul în rândul tinerilor în 2018, dar datele îi includ doar pe cei din mediul urban.
Pe platformele de social media au început imediat să circule mesaje de critică, din cauza ascunderii datelor.

”Să ne închideți gura și să ne închideți ochii rezolvă problema? Dacă ai un loc de muncă flexibil, lucrezi independent sau o singură oră pe zi nu înseamnă că nu ai loc de muncă. Nu luați statistice Biroului de statistică în serios”, a scris un uitlizator al platformei Weibo. Altul a scris că, de vreme ce nu se anunță, înseamnă că toată lumea are loc de muncă.

Cât de prost stă economia Chinei? 

Anunțul biroului de statistică din China vine în condițiile în care economia țării încetinește.

Vânzările en detail, principalul indicator al consumului gospodăriilor a progresat doar cu 2,5% pe an luna trecută, potrivit datelor oficiale, deși analiștii chestionați de Bloomberg se așteptau la o accelerare de 3,6%, după o creștere de 3,1% în iunie, scrie Le Figaro.

Sunt foarte departe de nivelul din aprilie, de 18,4%, când vânzările au explodat după ridicarea restricțiilor după pandemie, iar chinezii au reînceput să meargă la restaurant și în centre comerciale și să viziteze obiective turistice.

Un alt semn al încetinirii economiei este și faptul că împrumuturile persoanelor fizice au ajuns luna trecută la cel mai mic nivel din 2009. Producția industrială a încetinit și ea, la 3,7% pe an, după ce, cu o lună în urmă era la 4,4%, iar analiștii așteptau ca indicatorul să fie, totuși, undeva la 4%.

Investițiile în capital fix au avut o creștere anuală de 3,4% în primele șapte luni ale anului, cel mai mic ritm de creștere din 2020 și până acum. Acest indicator este imaginea cheltuielilor din imobiliare, infrastructură și echipamente, sectoare pe care guvernul chinez s-a bazat pentru a stimula economia.

Toți ochii pe imobiliare

Toți ochii sunt pe sectorul imobiliar din China, care reprezintă un sfert din PIB-ul țării. Cel mai mare dezvoltator privat chinez, Country Garden, riscă să intre în insolvență, după ce, săptămâna trecută nu a mai putut plăti dobânzile pentru două împrumuturi și există riscul contagiunii pe piață. Luni a anunțat că ar putea avea pierderi de 7,6 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului.

Iar luna trecută gigantul imobiliar Evergrande a anunțat pierderi de peste 81 de miliarde de dolari în ultimii doi ani.

Au scăzut și exporturile, iar săptămâna trecută China a intrat în deflație.

”Riscul ca economia să intre în recesiune este foarte mare, dacă nu sunt implementate politici de sprijin”, a transmis Julian Evans-Pritchard, analist al companiei de studii de piață britanice Capital Economics într-o notă către investitori.

Citește și

O firmă din LA a lansat o aplicație A.I.: „Text with Jesus”.Utilizatorii pot vorbi cu Iisus și cu apostolii pentru doar 3$ pe lună

Poveștile lui Messi: Apple TV pregătește două seriale documentare despre viața și carierea fotbalistului

Scandalul deficitului bugetar ajunge la Bruxelles/ Victor Negrescu: „Cred că sunt șanse destul de mari ca această idee să fie preluată de Comisia Europeană”

 

Exit mobile version