- SUA a anunțat o inflație record, de 4,2% pe an în aprilie, cea mai mare creștere anuală din 2008
- Și Europa simte presiunea inflației, iar Ungaria ar putea fi prima care crește dobânda de referință
- Cristian Hostiuc: „Atâta timp cât cursul nu crește mai mult decât rata inflației, oamenii nu au o percepție că ar fi ceva probleme”
Crește economia, vine inflația. Lumea tremură temându-se că prețurile o iau razna, după ce săptămâna trecută America a anunțat o inflație record, de 4,2% pe an în aprilie, cea mai mare creștere anuală din 2008. Banca Centrală a Statelor Unite, FED, a anunțat că nu va crește dobânda de referință ca să potolească inflația, aceasta fiind un eveniment izolat, consideră bancherii guvernului american.
Advertisment
FED a anunțat că nu va interveni asupra dobânzilor până când semnalele din piața muncii, în special, nu vor arăta clar că economia și-a revenit. Și Europa simte presiunea inflației. Sunt voci care susțin că Ungaria va fi prima care va crește dobânda de referință.
O astfel de măsură va fi luată și de România, mai degrabă mai devreme decât mai târziu. Dobândă BNR mai mare însemnă automat creșteri ale dobânzilor pentru clienții băncilor comerciale, persoane fizice sau societăți comerciale. Banii ne vor costa mai mult. Creditarea va fi încetinită, creșterea economică temperată.
Recomandări
„Atât timp cât cursul nu crește sau crește într-o plajă absolut rezonabilă, poate 1 – 2% pe an, oamenii nu au percepția inflației. Noi suntem deja într-o inflație acum. În acest an, România va avea o inflație de 4%. Companiile abia așteaptă să mărească prețul serviciilor și produselor. (…) În acest moment, dobânzile sunt sub rata inflației”, a spus Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.
Partenerii noștri