• Birocrația și dobânizle mari oferite de guvern descurajează inițiativele private.
  • Programele europene și fondurile din PNRR sunt blocate din cauza ineficienței statului.
  • Creșterile mari de taxe și impozitele descurajează companiile să investească.

Avem bani, dar nu avem unde să-i investim. Paradoxal, nu? Pe plan local atreprenorii nu au suficiente oportunități de investiții așa că preferă să-și țină banii la bancă, în titluri de stat sau să investească în afară, spune Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar. Guvernul, prin birocrație și dobânzi mari, descurajează inițiativele private și investițiile.

Fondurile PNRR și europene sunt blocate de administrație, iar amenințările cu majorarea taxelor au înghețat proiectele companiilor. O discrepanță care ridică întrebări importante despre gestionarea banilor și prioritățile financiare ale populației.

Care ar fi principalele măsuri pe care Guvernul ar trebui să le adopte pentru a stimula investițiile private în România?

„Păi în primul rând, ar trebui să reducă deficitul bugetar, care ar însemna un plan foarte dur de de reducere a cheltuielilor, astfel încât să avem acest echilibru și să nu mai trăim odată sub amenințarea majorării taxelor și, pe de altă parte, să dea posibilitatea Băncii Naționale să reducă mai mult dobânda, pentru că altfel nu piața nu se așează. Cum afectează dobândi dobânzile mari și birocrația dezvoltare a economiei la noi pe termen lung? Păi, gândește-te în momentul în care Ministerul Finanțelor plătește 6,57% sau chiar mai mult la titlurile de stat în euro sau dolari, Ministerul Finanțelor setează o dobândă în piață ce sens are să investești, nu știu, într-o într-o afacere care se aduce un randament de 10% cu riscurile de rigoare, când Ministerul Finanțelor îți oferă 7% și la fel gândești și băncile”, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Recomandări

CUM TRĂIEȘTI 100 DE ANI?
RUSIA ATACĂ CU 630 DE BOMBE
SUA AU FOST ÎN CONTACT CU HTS
BITCOIN, LA NIVEL RECORD
ȘTII DE VREME?
CE FACI LA PARIS?

„De ce să investești în economie?De ce să dai credite cu un risc extrem de ridicat, mai ales acuma, când nu va ști, nu vom ști la anul, când poți să stai să ții banii la Banca Națională a României cu 6% sau să cumperi titluri de stat cu 6,5 sau 7% dacă nu chiar mai mult. Iar noi, cel mai important, ce pierdem? Păi pierdem toți. Pierdem oportunități extraordinare de a face această economie să crească mai repede și mai bine. Pierdem afaceri, pierdem încrederea antreprenorilor de a mai investi în în economie și pierdem până la urmă încrederea companiilor mari de a face noi angajări și de a face noi investiții. Piața de investiții private este în scădere, vrem vrem, este în scădere și asta se vede în creșterea economică care nu mai crește”, a adăugat Cristian Hostiuc.

Citește și