• Agenții imobiliari se plâng că statul nu reglementează deloc acest domeniu.
  • Dacă ești dezvoltator de locuințe eco, statul nu te ajută.
  • Durează mult să primești aprobare pentru Prima Casă, spune o clientă.

Piața de construcții va depăși 90 de miliarde de lei în 2020. Piața a crescut cu 17% față de 2017 și cu 30% față de 2014. În 2018 piața valora 84,4 miliarde de lei. Dezvoltatorii se plâng, însă, că statul uită să fie și el eco-friendly. Și pare că nu vrea să încurajeze trecerea spre verde.

Noi, în calitate de dezvoltatori ai unor locuințe verzi, ce au zero poluare, nu avem niciun beneficiu în momentul de față din partea statului. În afară, acolo dobânzile date de bănci pentru cei ce cumpără locuințe verzi sunt foarte scăzute.”, spune Gabriel Focșăneanu, dezvoltator Loft Green Apartaments&EcoVillas.

Agenții imobiliari spun că statul reglementează prea puțin sectorul.
Și așa poate ajunge oricine să facă tranzacții cu case sau terenuri, chiar dacă nu știe mare lucru despre acest domeniu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Principala problemă a agentului imobiliar este că nu avem un cadru legislative care să gestioneze această activitate. Autoritățile ar trebui să pună la dispoziția dezvoltatorului infrastructura necesară.”, explică Ramona Mahu.

Iar dacă te afli în postura clientului, o altă problemă este aprobarea creditului. Programul Prima Casă presupune să ai foarte multă răbdare până faci rost de aprobările de la stat.

Până îți aprobă banca efectiv creditul, e posibil ca apartamnetul să nu mai fie rezervat.”, spune Denisa Iacoban, clientă.

În plus, clienții se plâng și ei de agenții imobiliari care nu știu meserie.

„Apelezi la un agent imobiliar pentru că te gândești că o să te ajute. Sunt și cazuri fericite în care chiar te ajută, dar, din păcate, sunt și agenți imobiliari care nu sunt pregătiți, nu știu ce vând.”, a mai explicat o clientă.