• Primele două luni vor aduce un recul al cererii după forfota de final de an.
  • Piaţa rezidenţială, încă, se află în stagnare în Bucureşti.
  • Sunt aşteptate scăderi de preţuri şi dobânzi.

Cum arată previziunile pentru 2024 în ceea ce privește piața imobiliară? Sectorul rezidenţial încă se află în stagnare în Bucureşti, în vreme ce, la nivel naţional, sunt aşteptate scăderi de preţuri şi dobânzi. Însă, ele nu vor veni decât ca nişte excepţii, spun consultanţii imobiliari.

Obstacolele?

Percepţia populaţiei că dobânzile la credite sunt ridicate, încrederea scăzută a populaţiei în viitorul economic şi războaiele din Ucraina şi din Israel, spune Daniel Tudor, CEO The Concept.

Care sunt principalele tendinţe aşteptate în 2024 în sectorul construcţiilor şi pe piaţa imobiliară?

,,Dacă ne uităm la ce spun consultanții, sunt unii care anunță căderea pieței imobiliare, a prețurilor, de ani de zile, dinainte de pandemie. Încă nu s-a întâmplat asta și numeni nu poate garanta. Previziunile de bază pe care lucrează analiștii financiari, prevăd o ușoară creștere a prețurilor, dar nu o explozie. În ceea ce privește piața construcțiilor, se merge foarte bine și în 2024, dar câștigă zona de infrastructură publică”, explica Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Acele fonduri europene care intră în România prin PNR, dar și fondurile clasice vor propulsa sectorul construcțiilor, infrastructura insemnând cam 50 la sută din tot sectorul.

,,Pe de altă parte, în zona de rezidențial, dar și nerezidențial, prețurile sunt așteptate să crească moderat sau chiar să stagneze, în linie cu ce s-a întamplat în 2023”, a mai completat Răzvan Botea, la Aleph News.

Citește și