• 95% din populația României deține cel puțin o locuință proprie, peste media europeană
  • Media europeană pentru deținerea locuințelor este de 70%
  • Închirierea unei locuințe este o opțiune doar pentru 5% dintre români

Românii sunt avuți. 95% din populația României deține cel puțin o locuință proprie. Am întrecut și media europeană de 70%. Datele Eurostat arată că închirierea unei locuințe este o opțiune doar pentru 5% dintre români. Este deținerea unei case obicei cultural pentru români sau arată lipsa educației financiare?

Obicei cultural sau lipsa educației financiare?

Este vorba de un aspect cultural, dar și de lacune privind educația financiară. Noi românii avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. Este o chestie culturală, dar și o lipsă de educație financiară, pentru că în majoritatea țărilor dezvoltate averea e investită foarte mult pe piața de capital, pe bursă, în titluri de stat, în obligațiuni. Noi investițiile le facem doar în imobiliare. Și atunci, nu e un lucru rău, însă, când ai nevoie urgentă de bani, nu poți să vinzi doar un dormitor.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Închirierea unei locuințe este o opțiune doar pentru 5% dintre români

Referitor la procentul de 5% al chiriașilor, în alte țări chiriașii sunt mult mai protejați, deci legislația din Europa este mult în favoarea chiriașilor. La noi încă nu este așa, probabil în viitorul apropiat. În plus, nu ești foarte motivat să rămâi în chirie o perioadă lungă sau chiar toată viața, cum se întâmplă în unele țări, dar sunt și foarte sus chiriile. Să nu uităm că, în ultimii 2 ani, chiriile au crescut cu 70%.

Citește și