- Euro a ajuns 4,92 lei, de la 4,82 lei în martie 2020
- Deprecierea de 10 bani, îți scoate din buzunar cu 50 de lei mai mult la rată
- Cererea slabă pentru lei a dus la deprecierea monedei locale
Leul s-a depreciat comparativ cu luna martie, iar asta ne afectează în mod direct. Într-adevăr, 10 bani nu reprezintă o avere, însă dacă pui deprecierea în contextul unei rate de credit imobiliar, care valorează 2.400 de lei, vei vedea că cei 10 bani se traduc printr-o majorare de circa 50 de lei.
Advertisment
Astfel, în 2 ani vei ajunge să plătești încă o dată o rată completă. Iar la un credit pe 30 de ani, depreciere îți scoate din buzunar peste 17 de mii de lei.
În ce situații ne poate afecta slăbirea leului
Irina Chițu, directorul unui portal bancar, ne-a explicat în ce situații ne poate afecta slăbirea leului.
Recomandări
Diferența de curs valutar se poate resimți în inflație, la prețul mărfurilor din import, dar și la serviciile pe care le primești în euro, cum ar fi telefonia mobilă, sau chiriile.
„De exemplu, dacă luăm o valoare de apartament de 75.000 de euro la care nu a crescut prețul față de anul trecut, trebuie să ai 7.500 de lei în plus astăzi față de acum un an, deci trebuie să faci dacă nu ai banii respectivi, un credit mai mare în lei pentru a acoperii diferența de curs valutar.
Dobânda anuală efectivă, dobânzile de fapt în piață au scăzut, de aceea …când dobânzile scad, investitorii nu mai sunt interesați să investească în lei, cerea pentru lei scade și astfel scade valoarea monedei naționale”, a explicat Irina Chițu, director Finzoom.
Andrei, clientul unei bănci: „Când am cumpărat apartamentul, de la un preț de 74.000 de euro, am ajuns să plătesc aproape 77.000 de euro”
Andrei și-a achiziționat de curând o locuință pentru care a plătit cu peste 2 mii de euro mai mult, din cauza cursului valutar.
„Practic orice creștere a monedei euro față de leul românesc sau în același timp deprecierea leului românesc față de euro ne imactează peste tot literalmente. Chiar dacă nouă ne-a scazut puțin rata apartamentului datorită IRCC-ului, în același timp când merg la hypermarket, cumpărături pe care dădeam 150 de lei, acum pentru aceleași cumpărături dau 200 de lei. În același timp dacă mă uit puțin în spate, când am cumpărat apartamentul, de la un preț de 74.000 de euro, am ajuns să plătesc 76, aproape 77.000”, a spus Andrei Hinodache, clientul unei bănci.
Partenerii noștri