- IMM-urile din România ar fi cele mai afectate de noile impozite
- Migrația economică ar putea crește din cauza impozitelor mai mari
- Creșterea taxelor ar putea afecta competitivitatea companiilor românești
- Majorarea taxelor în România ar putea reduce consumul internși investițiile în anumite sectoare
Anul 2025 vine cu numeroase incertitudini economice pentru România, iar una dintre cele mai mari provocări ar putea fi creșterea taxelor.
Advertisment
În fața unui deficit bugetar în creștere și a unor posibile ajustări fiscale, companiile și populația trebuie să se pregătească pentru un context fiscal mai dur, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România.
Ce spune Cristian Hostiuc, director ZF, despre provocările cu care se va confrunta economia României în 2025:
Recomandări
Care sunt cele mai vulnerabile sectoare economice la o eventuală majorare a impozitelor?
„Bun, de fapt toate sectoarele economice suferă. În primul rând, suferă consumul, care ne-a dus într-un fel sau altfel și creșterea economică din ultimii 15 ani.
Dacă crește TVA-ul sau vor crește alte taxe, bineînțeles, vor crește prețurile și oamenii vor consuma mai puțin. Și atunci vom avea, așa, un tăvălu, care până la urmă ne va izbi pe fiecare dintre noi.
După aia, industria – care este principala ramură economică din România – va fi, într-un fel sau altul, afectată. De fapt, aici industria mai mult ne afectează căderea Germaniei decât posibila creșterea taxelor în România.
Și, într-un final, de fapt toată lumea va da doi pași înapoi dacă vor crește taxele, dacă prețurile produselor vor crește și, de asemenea, dacă vor crește taxele și pe salarii, pentru că și acest lucru se discută. Este mai puțin probabil, dar nu trebuie să respingem și această variantă.
Derapajul bugetar este fără precedent. Guvernul Ciolacu aruncă cu bani în dreapta și în stânga. Premierul Ciolacu aruncă cu bani în dreapta și în stânga, ca să mulțumescă publicul sau votanții ca să fie ales președinte.
Nici cu PNL nu mi-este rușine, într-un fel sau altul. Dar această coaliție a adus derapajul bugetar la un nivel fără precedent”.
Cât de mare e riscul ca România să intre într-o recesiune din cauza acestor măsuri?
„Este foarte mare. În primul trimestru, dacă vor crește taxele la începutul anului, primul trimestru anului viitor vom avea un șoc economic, un recul economic, dacă aș putea să spun.
Problema este că noi nu avem motoare, motoare fiscale, care să susțină sau să compenseze o eventuală creștere a taxelor. Noi ne-am epuizat toată muniția exact când nu trebuia, iar acum intrăm într-o perioadă de ajustare fiscală, fără să avem ceva, fără un motor care să ne țină pe o traiectorie”, a spus Cristian Hostiuc, director ZF, la Aleph News.