• Sunt aproximativ 1,3 milioane de angajați care ar putea fi concediați fără a afecta eficiența instituțiilor.
  • Problema nu e la oamenii bine pregătiți, ci la cei care ocupă funcții în baza partidului care se află la putere.
  • Adrian Negrescu spune că o restructurare personalului din aparatul public ar putea deveni un dezastru economic.

„Povara bugetară devine din ce în ce mai mare.” Sunt aproximativ 1,3 milioane de angajați care ar putea fi concediați fără a afecta eficiența instituțiilor. Problema nu e la oamenii bine pregătiți, ci la cei care ocupă funcții în baza partidului care se află la putere. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, 64% dintre acești angajați se regăsesc în administrația centrală, reprezentând aproape un sfert din totalul salariaților din țară. Pe de altă parte, Adrian Negrescu analist economic spune că o restructurare personalului din aparatul public ar putea deveni un dezastru economic, administrativ și social fără un studiu adecvat.

Pe lângă o analiză strictă legată de câți oameni e nevoie în sistemul bugetar, pe lângă investiții consistente în digitalizare, România are nevoie de un program de formare profesională a forței de muncă fără prea multe perspective, a subliniat Negrescu.

„Avem nevoie de restructurarea aparatului bugetar pentru că avem cei mai mulți bugetari din Europa raportat la populație și nu putem să mergem în continuare pe acest ritm pentru că am ajuns ca cheltuielile cu bugetarii să reprezinte 130 de miliarde, o sumă dublă față de acum cinci ani de zile. Semnalul meu de alarmă e legat de modul în care facem acest lucru. Cred că trebuie să plecăm de la nevoi. Ce avem nevoie din perspectiva serviciilor publice”, a spus Adrian Negrescu, analist economic, la Aleph News.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Citește și